Szesnastu uczniów z klasy III Lb i II Lb miało możliwość uczestniczenia w projekcie edukacyjnym
„Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska” realizowanym przez Polską Izbę Produktu
Regionalnego i Lokalnego na zamówienie Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej.
Młodzież uczestniczyła w dwóch modułach, teoretycznym i praktycznym. Zajęcia teoretyczne zostały
przeprowadzone w oparciu o materiały nadesłane przez Organizatora. Podstawowe informacje dotyczące
produktów tradycyjnych i regionalnych przedstawiono uczestnikom w formie wykładu z wykorzystaniem
prezentacji multimedialnej. Stwarzały one szansę poszerzenia wiedzy z dziedziny produktów wysokiej
jakości i stanowiły podbudowę do zadania teoretycznego – przygotowania prezentacji multimedialnej
dotyczącej właściwego wykorzystania produktów regionalnych i tradycyjnych w nowoczesnej polskiej kuchni.
Dalej zadanie przewidywało wyszukanie produktów polskich zarejestrowanych w UE i wykorzystanie
przynajmniej jednego z nich przy opracowywaniu receptury na danie główne, przystawkę lub deser.
Podczas zajęć praktycznych młodzież przygotowywała potrawy zgodnych z wcześniej wypracowanymi
recepturami. Najlepsze prace zostały zgłoszone do udziału w II edycji Ogólnopolskiego Konkursu
dla średnich szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty
zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako ChNP, ChOG oraz GTS.
Projekt realizowany był pod okiem pani Teresy Szewczak.