ZSG Ambasadorem Parlamentu Europejskiego
"Dni Europy w Zespole Szkół Gastronomicznych"
25-29 kwietnia 2016 r.

                                                           Cele:
-   rozwijanie wśród młodzieży poczucia świadomości „obywatelstwa europejskiego”,
-   poznawanie państw – członków Unii Europejskiej i udziału Polaków w pomnażaniu dorobku cywilizacyjnego Europy,
-   kształcenie samodzielności uczniów w zdobywaniu i gromadzeniu potrzebnych informacji,
-   propagowanie wśród młodzieży wiedzy na temat Europy i krajów członkowskich,
-   kształtowanie umiejętności pracy w zespole,
-   poszerzenie wiedzy na temat państw Unii Europejskiej z różnych dziedzin: historia, geografia, gospodarka, turystyka, obyczaje, tradycja, kultura narodowa.
Tydzień Europejski w ZSG” (25-29 IV 2016 r.)
-   prezentacje „wizytówek” krajów Unii Europejskiej przez poszczególne klasy,
-   Wystawa plakatów – „Wizytówki państw unijnych”,
-   Wystawa pt. „Kuchnia narodowa w poszczególnych państwach Unii Europejskiej”,
-   Albumy (foldery) – „Turystyczne atrakcje państw Unii Europejskiej”,
 
Okres realizacji:         styczeń 2016 r. – kwiecień 2016 r.
-   I etap – styczeń 2016 r. – kwiecień 2003 r.
  • rozlosowanie poszczególnych 28 państw między klasy zgłoszone do projektu (styczeń 2016 r.),
  • podział zadań do realizacji w klasie przez wychowawców (projekt klasowy lub grupowy) – (styczeń/luty 2016 r.)
  • gromadzenie przez uczniów informacji na temat wybranego (wylosowanego) państwa (styczeń – kwiecień 2016 r.)
  • praca nad plakatem – „wizytówką” państwa (forma dowolna) – (styczeń – kwiecień 2016 r.)
-   II etap – marzec – kwiecień 2016 r.
  • weryfikacja dotychczasowych dokonań zespołu klasowego (marzec/kwiecień 2016 r.),
  • opracowanie scenariusza prezentacji (marzec – kwiecień 2016 r.),
  • otwarcie wystawy plakatów i albumów „Wizytówek państw unijnych” (ok. 15 kwietnia 2016 r.),
-   III etap - „Tydzień Europejski w ZSG” (25-29 IV 2016 r.)
  • prezentacje poszczególnych klas w Sali Kinowej z udziałem zaproszonych gości,
  • wystawa „Kuchni regionalnych państw europejskich” zorganizowana przez klasy,
-   IV etap – maj 2016 r.
  • ocena projektu przez uczniów,
  • samoocena uczniów (aktywność, umiejętność pracy w grupie itp.), ocena wychowawcy.
  • podsumowanie osiągniętych celów,
Sojusznicy projektu:
Dyrekcja ZSG, nauczyciele, uczniowie, Rada Rodziców, Młodzi Ambasadorzy, Samorząd Uczniowski, sponsorzy.

 

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Są one wykorzystywane w celu zapewnienia poprawnego działania serwisu. W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień dot. przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie plików coockies na Twoim komputerze.
X