Warsztaty kulinarne – „Smaki kuchni żydowskiej”

W  ramach szkolnego projektu „Poznaję, rozumiem, szanuję”

zostały zorganizowane i przeprowadzone  warsztaty zawodowe dla naszych uczniów:

Warsztaty kulinarne  – „Smaki kuchni żydowskiej” kl. 3Gc – 08.06.2017r. pod kierunkiem

pani Malwiny Tuchendler,  które zakończyły się przygotowaniem kolacji rozpoczynającej Szabat.

Warsztaty z obsługi kelnerskiej gości – ” Sztuka podawania potraw różnych narodów- kuchnia żydowska”

kl.1L - 09.06.2017r. przeprowadzone przez nauczycieli przedmiotów zawodowych: p.M.Małecką i p.L.Zaleską.

Młodzież z klasy 3 Gc  wysłuchała ciekawych informacji dotyczących  narodowej kuchni  Żydów.

Najważniejszącechą tej kuchni, obecną we wszystkich jej odmianach, jest ścisłe przestrzeganie koszerności

tj. religijnego podziału pokarmów na koszerne – czyste (dozwolone) i trefne – nieczyste (zakazane).

W myśl tej tradycji uczniowie sporządzali potrawy – całą paletę rozmaitych sałatek , obficie okraszonych

przyprawami, cebulą i czosnkiem, oraz wypiekaliśmy chałki. Chałki  są rytualnym typem pieczywa

dla Żydów, którzy zwyczajowo spożywają je w czasie Szabatu. Na zakończenie warsztatów wszyscy

uczestnicy zasiedli do kolacji, która miała rozpoczynać w tradycji narodowej i religijnej Szabat. Uczniowie

pracowali pod kierunkiem prowadzącej warsztaty p.Malwiny Tuchendler i nauczycieli: p.K.Filipiak

i p.L.Zaleskiej. Uczniowie z klasy 1 L w dniu 09.06.2017 r. uczyli się właściwie serwować i degustować

potrawy kuchni żydowskiej, jak i mieli możliwość przygotować nakrycie do kolacji rozpoczynającej Szabat. 

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Są one wykorzystywane w celu zapewnienia poprawnego działania serwisu. W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień dot. przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie plików coockies na Twoim komputerze.
X