Fundacja Edukacyjna "Perspektywy" potwierdza, że Technikum Nr 9 w Zespole Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu jest wśród 300 najlepszych techników w Polsce sklasyfikowanych w Rankingu Liceów i Techników PERSPEKTYWY 2018 i przysługuje mu tytuł "Srebrnej Szkoły 2018".

Akcja Wrocławskie Gastro
dla Zespołu Szkół Gastronomicznych
od października 2018 rusza II edycja

Chcecie pewnie wiedzieć jak rozwija się akcja zainicjowana przez absolwenta Krystiana Skwierza
i blogera Piotra Gładczaka we współpracy z p. dyrektor Małgorzatą Frydel i nauczycielami.
Jaki jest efekt takiej współpracy?
Z inicjatywy restauratorów, szefów kuchni i innych pracowników zakładów gastronomicznych, w ramach wzajemnej współpracy, uczniowie naszej szkoły uczestniczyli
w warsztatach kulinarnych o różnej tematyce. Pod kierunkiem specjalistów branży gastronomicznej wykonywali potrawy z zastosowaniem nowoczesnych metod i technik kulinarnych np. sous-vide oraz sposobu wykorzystania i doboru modnych na rynku gastronomicznym surowców do produkcji nowoczesnych potraw.

 

 

Dnia 13.03.2018 r. gościła u nas nasza absolwentka Mariola Monczak - szef kuchni we wrocławskiej restauracji „Pod Papugami”. Specjalizuje się w polskiej kuchni autorskiej, 
a doświadczenie zdobywała pod okiem samego Paula Bocussa mającego tytuł Kuchmistrza Stulecia Mariola współpracuje ze szkołą już od wielu lat przy organizacji praktyk i staży dla uczniów, czy przy ocenie potraw konkursowych podczas Dolnośląskiego Konkursu Potraw Regionalnych. Tym razem wraz z uczniami kl. 2Gb gr.2,  technikum w zawodzie: technik żywienia i usług gastronomicznych przygotowywała potrawy z ryb gotowanych. Połączenie wywarów rybnego 
i drobiowego z chrupiącym bekonem dało niesamowity efekt końcowy przy sporządzaniu zupy rybnej. Młodzież uczyła się perfekcyjnego filetowania dorady i sandacza. Poza zupą sporządzili podczas zajęć z super szefem:
  • Ceviche rybne z awokado, mango i czerwoną cebulą
  • Carry rybne (dorada) z ryżem i cukinią
  • Dorsz z grzybami mum i szczypiorkiem
  • Pulpety rybne gotowane na parze z wywaru i podsmażane w zalewie octowej.
Młodzież dowiedziała się również, że Mariola Monczak jest uczestnikiem programu kulinarnego Top Chef. Już następnego dnia po 21 wszyscy oglądali Polsat i kibicowali Mariolce.
Dnia 20.03.2018 r. odbyły się kolejne fantastyczne zajęcia tym razem z Rafałem Borysem szefem kuchni Zamku Topacz, w których uczestniczyła młodzież kl. 2Gb gr.3. Rafał Borys to doświadczony Szef Kuchni i prawdziwy kulinarny wirtuoz. Pracował między innymi w londyńskich restauracjach Gordona Ramsaya, a następnie w Brasserie Roux, gdzie uczył się tajników kuchni francuskiej od jednego z najznakomitszych kucharzy – Alberta Roux. Obecnie wraz z grupą kucharzy tworzy perfekcyjną restaurację w Zamku Topacz, której przyznano 13 pkt i dwie czapki prestiżowego przewodnika kulinarnego "Gault&Millau Polska". Tym razem tematyką zajęć były owoce morza. Młodzież uczyła się obróbki wstępnej krewetek, małży, muli, przegrzebków oraz obróbki wstępnej  dużego łososia, w tym filetowania i porcjowania. Szefa wspierał nasz absolwent Przemysław Górski. Sporządzili pod okiem Szefa: „Mule w białym winie z cebulką czosnkiem 
i pietruszką”, „Przegrzebki z kaszanką, pianą z jabłka i chrzanu oraz musem jabłkowym”, „Krewetki z salsą z chili, pomidorami i kolendrą”. Gotowali też łososia metodą „Sous vide” 
w różnych niskich temperaturach - 35, 45, 55 °C by nauczyć się odpowiednio dobierać temperaturę w celu uzyskania właściwego smaku i struktury mięsa ryby. Młodzieży bardzo podobała się forma przekazu wiedzy przez szefa i za rok marzą o kolejnych z nim zajęciach.
 
Dnia 27.03.2018 r. ZSG odwiedził Karol Sankowski szef kuchni „Przystań & Marina”. Swoje doświadczenie zbierał m.in. w prestiżowym Instytucie Paula Bocuse'a w Lyonie. Jego wielkim atutem jest zamiłowanie do kulinarnych eksperymentów. Nie gotuje prostych rzeczy jego potrawa to musi być petarda na talerzu, zaskoczenie. Lubi rozmawiać z gośćmi i opowiadać o swoich daniach. Podczas drugiego Gault&Millau Tour 2017 otrzymał nagrodę w kategorii Szefa Roku. Pod jego fachowym okiem uczniowie kl. 2Gb gr. 3 sporządzali potrawy z ryb smażonych i pieczonych oraz owoców morza. Do sporządzania wielu potraw młodzież wykorzystywała Termomiks. Ciekawi jesteście czego się nauczyliśmy? Sporządziliśmy:
ü Doradę bastowaną masłem z risotto ze słonecznika wraz z przygotowanymi metodą sous vide zielonymi szparagami z solirodem oraz pietruszkową oliwą
ü Krewetki z pesto z pistacji z oliwą truflową i chipsami z rokitnika
ü Kaszotto z serkiem mascarpone z salami podane z krewetką tygrysią smażoną na maśle
ü Ośmiornica gotowana w wywarze jarzynowym smażona na maśle z dodatkiem chili i szynki dojrzewającej a następnie duszona w zredukowanym soku pomarańczowym podana ze smażoną kalarepą, filetowaną pomarańczą, chipsem z jarmużu, selerem naciowym, orzechami nerkowca polane masłem z duszonej ośmiornicy
To były zajęcia pełne wrażeń i pobudzające do rozwijania pasji zawodowych.
 
We wtorek 22.05.2018 r. uczniowie kl. 2Gb gr. 3 mieli możliwość kształtowania swoich umiejętności w produkcji włoskiej pizzy, przygotowywanej z oryginalnych włoskich surowców pod kierunkiem właściciela Pizzerii „Mania Smaku” Matusza Grzędy i Piotra Mróz.
Uczniowie nauczyli się sporządzać ciasto na pizzę, fachowego ręcznego sporządzania placków 
z rantami, sporządzania sosu z pulpy pomidorowej z dodatkami oraz doboru oryginalnych włoskich składników do różnych rodzajów pizzy. Wszystko przygotowywane było bardzo starannie. Przykładem jest ciasto, które leżakuje nawet dwie doby, zanim robiona jest z niego pizza.
Uczniowie sporządzili z szefami kilka rodzajów pizzy i calzone. Uczennica Paulina S. podsumowała zajęcia „Pizza była pyszniutka a sos był taki dobry ……”. 
Wszystkie zajęcia z szefami przebiegały w radosnej atmosferze i cieszyły się ogromnym zaangażowaniem zarówno uczniów jak i przybyłych gości. Każdy miał możliwość wypróbowania swoich sił w produkcji oryginalnych potraw. A przy degustacji kubki smakowe pracowały na maksa i nie mogły się nasycić.
 
Jesteśmy wdzięczni wszystkim prowadzącym warsztaty za poświęcony czas i zaangażowanie 
w doskonaleniu umiejętności kulinarnych naszej młodzieży.
 

 

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Są one wykorzystywane w celu zapewnienia poprawnego działania serwisu. W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień dot. przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie plików coockies na Twoim komputerze.
X