Fundacja Edukacyjna "Perspektywy" potwierdza, że Technikum Nr 9 w Zespole Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu jest wśród 300 najlepszych techników w Polsce sklasyfikowanych w Rankingu Liceów i Techników PERSPEKTYWY 2018 i przysługuje mu tytuł "Srebrnej Szkoły 2018".

V Sommelierskie Grand Prix Wrocławia
oraz udział naszej Szkoły w organizacji tego wydarzenia

Piąte Sommelierskie Grand Prix Wrocławia odbyło się w dniu 28.09.2018r. w Hotelu Grape.

Nasi uczniowie z klas 2L, oraz 4L, pod kierunkiem doświadczonych pracowników hotelu

oraz Organizatorów i nauczycieli naszej szkoły, mieli okazję brać udział w czynnościach

przygotowawczych tego przedsięwzięcia.

Uczniowie przygotowywali sale restauracyjną do przyjęcia gości, stanowiska konkursowe dla uczestników,

zapoznali się z układem funkcjonalnym Hotelu. Byliśmy również widzami, obserwowaliśmy profesjonalizm

i podziwialiśmy pasję zawodową w trakcie zmagań konkursowych sommelierów i kelnerów. Uczestnicy

startowali w dwuosobowych drużynach reprezentujących daną restaurację. Program tegorocznych zawodów

obejmował kilka konkurencji m.in. ocenę jakościową wina, serwis wina musującego, dekantację wina.

Konkurencja finałowa była dla wszystkich uczestników niespodzianką i ogromnym zaskoczeniem,

nieoczekiwanie na wózku serwisowym kucharz przywiózł zamówione wcześniej i przygotowane danie z ryb,

które należało odpowiednio, z zastosowaniem serwisu angielskiego podać gościom. Zmagania konkursowe

zakończyły się widowiskowo, ostatnią konkurencją przygotowana przez Organizatorów było otwieranie

butelek z winem musującym za pomocą szabli, były to imponujące, spektakularne chwile dla Nas wszystkich.

Na zakończenie konkursu dla wszystkich uczestników i widzów przygotowane zostało małe przyjęcie

- grill party, w trakcie którego mogliśmy podzielić się wrażeniami, spostrzeżeniami, zaczerpnąć profesjonalnej

wiedzy, widzowie mogli zapytać swoich faworytów o przebieg zawodów a zawodnicy podzielić się emocjami

towarzyszącymi im w trakcie zmagań o Grand Prix. Organizatorzy zwracali uwagę, że w tych zawodach

liczył się warsztat serwisowy ale też kreatywność, spontaniczność, efekt, ważne też jest i tutaj było emocjonalne

oddziaływanie na widzów. Gratulujemy zwycięzcom i wszystkim uczestnikom.

Serdecznie dziękujemy za wykwintną lekcję sztuki zawodowej, wspaniałe emocje,

za kolejne doświadczenia w poszukiwaniu wyjątkowych smaków i kunsztu sztuki kelnerskiej i sommelierskiej.

Z wyrazami podziękowania i uznania

wychowawca klasy 4L – p.Anna Bielecka

oraz nauczyciel przedmiotów zawodowych p.L.Zaleska

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Są one wykorzystywane w celu zapewnienia poprawnego działania serwisu. W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień dot. przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie plików coockies na Twoim komputerze.
X