Fundacja Edukacyjna "Perspektywy" potwierdza, że Technikum nr 9 w Zespole Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu jest wśród 500 najlepszych techników w Polsce sklasyfikowanych w Rankingu Liceów i Techników PERSPEKTYWY 2020 i przysługuje mu tytuł "Brązowej Szkoły 2020".

?Zdrowe wtorki?

Tematem „Zdrowych wtorków” w roku szkolnym 2009/2010 jest:

 „Odżywianie zgodnie z porami roku”.

Jesienią młodzież pod kierunkiem nauczycieli zaangażowała się do przygotowania

materiałów do gazetki ściennej na temat wykorzystania bogactwa sezonowych owoców i warzyw

w codziennym jadłospisie. Młodzież pracowała m.in. nad zagadnieniami jak powinien wyglądać

jesienny jadłospis, aby wzmocnić odporność organizmu oraz w jaki sposób wykorzystać

łatwodostępne jesienne owoce i warzywa do przygotowania pożywnych i bogatych

w witaminy sałatek i surówek.

Efekty tych działań można zobaczyć także w kawiarence szkolnej,

gdzie co 2 tygodnie we wtorki są przygotowane przez młodzież surówki lub sałatki

wg wcześniej ustalonych receptur.

W listopadzie mogliśmy spróbować:

- surówki jesiennej

- surówki selerowej z orzechami

- sałatki z brokułów i pomidorów

- sałatki „Bomba witaminowa”

Wszystkim życzymy smacznego i dużo odporności w jesienne dni.

 

 

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Są one wykorzystywane w celu zapewnienia poprawnego działania serwisu. W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień dot. przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie plików coockies na Twoim komputerze.
X