Fundacja Edukacyjna "Perspektywy" potwierdza, że Technikum nr 9 w Zespole Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu jest wśród 500 najlepszych techników w Polsce sklasyfikowanych w Rankingu Liceów i Techników PERSPEKTYWY 2020 i przysługuje mu tytuł "Brązowej Szkoły 2020".

Spotkanie dyplomatyczne z udziałem
Ministra Kultury Dolnej Saksonii: Grant Hendrika Tonne

W dniu 05.05.2022 odbyło się w naszej Szkole  uroczyste dyplomatyczne

spotkanie, naszym Gościem honorowym  był Minister Kultury Dolnej Saksonii:

Pan  Grant Hendrik Tonne. Gościowi honorowemu towarzyszyły inne

znamienite osoby:  przedstawiciel biura Ministra Kultury Dolnej Saksonii: 

Pani Afra Gamoori, rzecznik prasowy Ministerstwa Kultury Dolnej Saksonii:

Felix Thiel, Pani Joanna Mateusiak: Referat Kultury Konsulatu Generalnego

Niemiec we Wrocławiu, Pan Andreas Markurth:  Referat ds. europejskich

i międzynarodowych,  oraz Pan tłumacz.

 

Pana Ministra oraz jego współpracowników przywitały Przedstawiciel Departamentu Edukacji Dyrektor Wydziału Szkół Ponadpodstawowych i Specjalnych Pani Ewa Szczęch oraz dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych Pani Małgorzata Frydel.

W trakcie spotkania Pani Dyrektor Małgorzata Frydel przedstawiła historię Szkoły, mówiła o sukcesach
naszych uczniów, działalności Szkoły i Wolnotariatu
, działaniach pomocowych dla Ukrainy i Uchodźców. Powiedziała również o trwającej od 1993 roku współpracy z Berufsbildende Schulen w Stadthagen
w Dolnej Saksonii oraz o wspólnej organizacji od 1996 roku Międzynarodowego Konkursu 4 Miast zawód: kucharz-kelner.

W czynności organizacyjne włączyli się uczniowie i nauczyciele naszej Szkoły. Uczennice z klasy 3Hb
witały Gości przy recepcji ZSG. Młodzież z klas 1L, 2L, 2Gb, 3Lb przygotowała nakrycia stołów oraz obsługiwała uroczystość prezentując obsługę synchroniczną z zastosowaniem zasad obsługi przyjęć dyplomatycznych. Warsztaty Szkolne przygotowały menu uroczystego słodkiego poczęstunku,
w skład którego wchodziły takie desery jak:
 krem z oreo i truskawką, krem kajmakowy z bakaliami i beząpudding z chia i musem z mango oraz  duet ciast: leśny mech z granatem i brownie z malinami i burakiem. Tłumaczeniami zarówno tymi bieżącymi w trakcie spotkania jak i innymi niezbędnymi do przygotowania uroczystości zajmowały się Panie – nauczycielki języka niemieckiego.

Nauczyciele biblioteki przygotowali inspirującą gazetkę tematyczną „Co jadali Wielcy". Kunszt zawodowy
został doceniony przez Pana Ministra i wszystkich naszych Gości, spotkanie zakończyło się wspólnym pamiątkowym zdjęciem i wzajemnymi podziękowaniami. 

Dziękujemy wszystkim uczniom i nauczycielom, którzy zaangażowali się w przygotowanie
tejże uroczystości i zapraszamy do realizacji kolejnych inspirujących eventów branżowych.


zdjęcia

 

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Są one wykorzystywane w celu zapewnienia poprawnego działania serwisu. W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień dot. przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie plików coockies na Twoim komputerze.
X