Fundacja Edukacyjna "Perspektywy" potwierdza, że Technikum Nr 9 w Zespole Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu jest wśród 300 najlepszych techników w Polsce sklasyfikowanych w Rankingu Liceów i Techników PERSPEKTYWY 2018 i przysługuje mu tytuł "Srebrnej Szkoły 2018".

Brązowy medal w Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym

W dniach 20 do 24 listopada 2010 odbyła się IX edycja Kulinarnego Pucharu Świata 2010

oraz Międzynarodowe Targi Gastronomiczne – EXPOGAST w Luksemburgu.

Uczniowie ZSG Agata Nicpoń i Krystian Skwierz

w drużynie JUNIOR REGIONAL TEAM OSSKIC zdobyli brązowy medal.

Jest to sukces naszych uczniów wpisany w ramy kulinarnej historii ZSG i Polski

Pierwsza edycja konkursu odbyła się w 1978 roku, to jeden z najważniejszych międzynarodowych

konkursów kulinarnych. Co cztery lata, podczas

Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EXPOGAST w Luksemburgu

zmagają się ,w różnych dyscyplinach kulinarnych, ze sobą drużyny i indywidualni zawodnicy.

W konkursie biorą udział drużyny cywilne i wojskowe, juniorów i seniorów, a także prezentujące kuchnię

regionalną. Konkursowi patronuje

 Villeroy&Boch, WACS: World Association of Chefs Societies (Światowe

Stowarzyszenie Społeczności Kucharskiej), organizuje

Vatel-Club Luxemburg– stowarzyszenie szefów kuchni z Luksemburga.

Agata i Krystian po zwycięstwie w konkursie ”Zgotuj Sobie Sukces” zdobyli nominację

do narodowej drużyny JUNIOR REGIONAL TEAM OSSKIC, która reprezentowała nasz kraj

na międzynarodowym konkursie kulinarnym w Luksemburgu.

Uzyskanie nominacji spowodowało, iż uczniowie trenowali przez cały rok w Centrum Kulinarnym HORECA

w Warszawie pod okiem najlepszych mistrzów sztuki kulinarnej.

Z 14-osobowej grupy zostało wytypowanych 9 osób, wśród nich Agata i Krystian,

którzy znaleźli się w składzie narodowej drużyny juniorów.

Jest nam niezmiernie miło pogratulować naszym uczniom, pogratulować na trud

ale i podziękować za ogromną charyzmę i nieograniczoną pasję kulinarną,

która rozsławia nasz kraj na Świecie.

Szczególne słowa uznania kierujemy do Pana Grzegorza Cieleckiego mistrza,

którego inspiracje przekraczają wszelkie granice i dzięki, któremu ten sukces był możliwy.

”Całe nasze życie to działanie i pasja. Unikając zaangażowania w działania i pasje naszych czasów,

ryzykujemy, że w ogóle nie zaznamy życia”. - Herodot

Gratulacje i podziękowania!

Dyrekcja i Nauczyciele ZSG

Lidia Zaleska nauczyciel przedmiotów zawodowych


Zdjęcie drużyny  JUNIOR REGIONAL TEAM OSSKIC wraz z trenerami

http://www.papaja.pl/?section=info&subsection=wydarzylo_sie&id=3985

Zdjęcie drużyny podczas wręczania medali, na zdjęciach Agata Nicpoń i Krystian Skwierz

http://www.papaja.pl/?section=info&subsection=wydarzylo_sie&id=3936

Wykaz wszystkich startujących drużyn i inne informacje

http://www.wacs2000.org/wacs2010/events/culinaryworldcup2010/

Inne relacje

http://newsgastro.pl/2010112990594/wydarzylo-sie/foto-relacje/zloto-i-braz-na-kulinarnym-pucharze-swiata-dla-miroslawa-bobrowskiego.html

http://papaya.pl/index.php?section=info&subsection=kalejdoskop&id=3934

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Są one wykorzystywane w celu zapewnienia poprawnego działania serwisu. W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień dot. przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie plików coockies na Twoim komputerze.
X