Dodano: 2022-06-22 16:24:31
Klasa 3Hb wraz z opiekunami wybrała się do Krakowa na trzydniową wycieczkę (13.06-15.06.2022) pt. "Śladami St. Wyspiańskiego". Tajemnice miasta i autora "Wesela" młodzież odkrywała wraz z przewodnikiem Mateuszem Tomaszczykiem. Wędrowali żydowskim Kazimierzem, krakowskimi Plantami czy wiślanymi nabrzeżami. Poznali znaki życia i geniuszu St. Wyspiańskiego w kościele św. Franciszka czy Muzeum w Starym Spichlerzu. Dobrej atmosfery nie popsuła nawet kapryśna pogoda-ulewne deszcze na zmianę ze skwarem. Na koniec wycieczki wszystkich czekała niespodzianka ze strony PKP -awaria pociągu. Przez prawie 2,5 godziny w otoczeniu przyrody, na nasypie kolejowym podróżni czekali na nową lokomotywę. Wszyscy wrócili do Wrocławia zmęczeni, ale pełni wrażeń i bardzo szczęśliwi. |
Dodano: 2022-06-15 12:40:35
Uczniowie czterech klas turystycznych: 3Ta, 3Tb, 2T i 1T razem z biurem podróży „ZSG Travel”
poznawali intensywnie kulturę, zwyczaje, kuchnię i atrakcje turystyczne stolicy Niemiec, ze szczególnym uwzględnieniem historii XX wieku: podziału Niemiec (NRD/RFN), Muru Berlińskiego (1961-1989), zabytków z listy UNESCO, przypominali sobie style architektury, a także różnice między protestantyzmem
a katolicyzmem. Nauczyciele przedmiotów zawodowych: pani Anna Kitajczuk i pan Tomasz Rajch starali się, aby młodzi adepci obsługi turystycznej mogli praktycznie poznać i poćwiczyć wiadomości i umiejętności niezbędne w pracy pilota wycieczki ( między innymi: zasady usługi przewodnickiej, wykorzystanie sprzętu bezprzewodowego TGS (Tour Guide System), komunikację werbalną i niewerbalną podczas usługi przewodnickiej, współpracę z kierowcami, zasady bezpieczeństwa). Ważnym punktem było przypomnienie podstawowych zwrotów w języku niemieckim, a także symultaniczne tłumaczenie języka polskiego na język angielski. Z wielkim zainteresowaniem przemierzyliśmy Berlin Wschodni i Zachodni zaczynając od Bernauer Strasse – rampy - pozostałości Muru Berlińskiego, poprzez Wyspę Muzeów, Katedrę Protestancką, Wieżę TV, Kościół Mariacki, Czerwony Ratusz, Nikolaiviertel, Katedrę św. Jadwigi, Uniwersytet Humboldta, Unter den Linden, Bramę Brandenburskę, Pomnik Ofiar Holokaustu, Bundestag i wejście na kopułę niemieckiego parlamentu. Ostatnim punktem na trasie był Kościół Pamięci.
Moc atrakcji, mnóstwo wrażeń, ciekawych doświadczeń - chcemy jeszcze!
|
Dodano: 2022-06-09 09:28:24
Zapraszamy do głosowania!!!
Aby oddać głos na naszą szkołę należy:
►kliknąć ,,łapka w górę" na stronie Akademia Mleka
pod postem dotyczącym naszej szkoły Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.
►udostępnić post ze strony Akademia Mleka
Liczymy na Wasze głosy!!!
Dodano: 2022-06-07 12:02:58
Już po raz dwunasty uczniowie ZSG pracowali w ramach wrocławskiego festiwalu kulinarnego
Europa na Widelcu. Grupa ok. 40 uczniów z klas 3La, 3Gb, 3Gg, 3Ba, 2L, 2Ga, 2Gb, 1L, 1Ga
uczestniczyła w wydawaniu potraw dwunastu krajów na wrocławskim rynku w dniu 4 czerwca 2022r.
Dzień wcześniej młodzież pomagała w przygotowaniu tych potraw w najlepszych restauracjach
pod okiem szefów kuchni. Tegoroczna edycja Europy na Widelcu została wzbogacona
o specjalny stół najlepszych deserów europejskich, a także o nowość: polską kuchnię VEGE.
Zarówno organizatorzy, jak i goście festiwalu byli pod wrażeniem wzorowej postawy,
zaangażowania oraz profesjonalizmu młodzieży.
Gratulacje!
Koordynatorzy ZSG: p. Alina Ostrowska, p. Małgorzata Jarzombek.
Dodano: 2022-06-07 08:32:35
Podziękowanie dla Nauczycieli.pdf
Ambasadorkami XI Tygodnia Świadomości Czerniaka zostały aktorki, mama i córka,
Maria Winiarska oraz Zofia Zborowska-Wrona.
W myśli zasady „Baw się dobrze! #NIEspieczRAKA” zachęcają wszystkich do rozwagi
i priorytetowego traktowania swojego zdrowia, bez konieczności rezygnowania
ze swoich ulubionych aktywności.
https://www.youtube.com/watch?v=3bvavaHANdg
Dodano: 2022-06-01 07:57:03
Przygotowanie steka perfekcyjnego to rzecz, którą każdy kucharz zarówno profesjonalista, jak i amator powinien opanować do perfekcji. Wymaga to jednak odrobiny wiedzy i doświadczenia. Uczniowie klasy 3 Ga w ramach zajęć z pracowni gastronomicznej mieli okazję zgłębić tajniki tej wiedzy. W piątek 27 maja 2022r. gościliśmy przedstawicieli restauracji Meatologia ( https://meatologia.pl/ ), którzy przeprowadzili pokaz przygotowania steków z antrykotu, rostbefu i polędwicy. Szefowie kuchni: panowie Arkadiusz Romanowski i Paweł Kierasiński oraz menager restauracji pan Rafał Ściupider porównali właściwości wołowiny argentyńskiej, amerykańskiej i japońskiej, którą serwują w swojej restauracji oraz omówili jej wykorzystanie w przygotowaniu steków. |
Dodano: 2022-05-30 10:09:04
https://www.wroclaw.pl/dla-mieszkanca/europa-na-widelcu-wroclaw
Dodano: 2022-05-10 09:07:15
W dniu 05.05.2022 odbyło się w naszej Szkole uroczyste dyplomatyczne spotkanie, naszym Gościem honorowym był Minister Kultury Dolnej Saksonii: Pan Grant Hendrik Tonne. Gościowi honorowemu towarzyszyły inne znamienite osoby: przedstawiciel biura Ministra Kultury Dolnej Saksonii: Pani Afra Gamoori, rzecznik prasowy Ministerstwa Kultury Dolnej Saksonii: Felix Thiel, Pani Joanna Mateusiak: Referat Kultury Konsulatu Generalnego Niemiec we Wrocławiu, Pan Andreas Markurth: Referat ds. europejskich i międzynarodowych, oraz Pan tłumacz. |