Fundacja Edukacyjna "Perspektywy" potwierdza, że Technikum nr 9 w Zespole Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu jest wśród 500 najlepszych techników w Polsce sklasyfikowanych w Rankingu Liceów i Techników PERSPEKTYWY 2020 i przysługuje mu tytuł "Brązowej Szkoły 2020".


Wydarzenia

  • Dodano: 2022-06-22 16:24:31

    Ahoj Przygodo!

    Klasa 3Hb wraz z opiekunami wybrała się do Krakowa na trzydniową wycieczkę (13.06-15.06.2022)

    pt. "Śladami St. Wyspiańskiego". Tajemnice miasta i autora "Wesela" młodzież odkrywała wraz

    z przewodnikiem Mateuszem Tomaszczykiem. Wędrowali żydowskim Kazimierzem, krakowskimi Plantami

    czy wiślanymi nabrzeżami. Poznali znaki życia i geniuszu St. Wyspiańskiego w kościele św. Franciszka

    czy Muzeum w Starym Spichlerzu. Dobrej atmosfery nie popsuła nawet kapryśna pogoda-ulewne deszcze

    na zmianę ze skwarem. Na koniec wycieczki wszystkich czekała niespodzianka ze strony PKP

    -awaria pociągu. Przez prawie 2,5 godziny w otoczeniu przyrody, na nasypie kolejowym podróżni czekali

    na nową lokomotywę. Wszyscy wrócili do Wrocławia zmęczeni, ale pełni wrażeń i bardzo szczęśliwi.

  • Dodano: 2022-06-15 12:40:35

    Intensywny piątek w Berlinie

    Uczniowie czterech klas turystycznych: 3Ta, 3Tb, 2T i 1T razem z biurem podróży „ZSG Travel”
    poznawali intensywnie kulturę, zwyczaje, kuchnię i atrakcje turystyczne stolicy Niemiec, ze szczególnym uwzględnieniem historii XX wieku: podziału Niemiec (NRD/RFN), Muru Berlińskiego (1961-1989), zabytków z listy UNESCO, przypominali sobie style architektury, a także różnice między protestantyzmem
    a katolicyzmem. Nauczyciele przedmiotów zawodowych: pani Anna Kitajczuk i pan Tomasz Rajch starali się, aby młodzi adepci obsługi turystycznej mogli praktycznie poznać i poćwiczyć wiadomości i umiejętności niezbędne w pracy pilota wycieczki ( między innymi: zasady usługi przewodnickiej, wykorzystanie sprzętu bezprzewodowego TGS (Tour Guide System), komunikację werbalną i niewerbalną podczas usługi przewodnickiej, współpracę z kierowcami, zasady bezpieczeństwa). Ważnym punktem było przypomnienie podstawowych zwrotów w języku niemieckim, a także symultaniczne tłumaczenie języka polskiego na język angielski. Z wielkim zainteresowaniem przemierzyliśmy Berlin Wschodni i Zachodni zaczynając od Bernauer Strasse – rampy - pozostałości Muru Berlińskiego, poprzez Wyspę Muzeów, Katedrę Protestancką, Wieżę TV, Kościół Mariacki, Czerwony Ratusz, Nikolaiviertel, Katedrę św. Jadwigi, Uniwersytet Humboldta, Unter den Linden, Bramę Brandenburskę, Pomnik Ofiar Holokaustu, Bundestag i wejście na kopułę niemieckiego parlamentu. Ostatnim punktem na trasie był Kościół Pamięci.
    Moc atrakcji, mnóstwo wrażeń, ciekawych doświadczeń - chcemy jeszcze!

     zdjęcia

  • Dodano: 2022-06-09 09:28:24

    Akadenmia Mleka

    Zapraszamy do głosowania!!!

    Aby oddać głos na naszą szkołę należy:

    kliknąć ,,łapka w górę" na stronie Akademia Mleka

    pod postem dotyczącym naszej szkoły Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.

    udostępnić post ze strony Akademia Mleka

    Liczymy na Wasze głosy!!! 

  • Dodano: 2022-06-07 12:02:58

    Europa na Widelcu 2022

    Już po raz dwunasty uczniowie ZSG pracowali w ramach wrocławskiego festiwalu kulinarnego

    Europa na Widelcu. Grupa ok. 40 uczniów z klas 3La, 3Gb, 3Gg, 3Ba, 2L, 2Ga, 2Gb, 1L, 1Ga  

    uczestniczyła w wydawaniu potraw dwunastu krajów na wrocławskim rynku w dniu 4 czerwca 2022r.

    Dzień wcześniej młodzież pomagała w przygotowaniu tych potraw w najlepszych restauracjach

    pod okiem szefów kuchni. Tegoroczna edycja Europy na Widelcu została wzbogacona

    o specjalny stół najlepszych deserów europejskich, a także o nowość: polską kuchnię VEGE.

    Zarówno organizatorzy, jak i goście festiwalu byli pod wrażeniem wzorowej postawy,

    zaangażowania oraz profesjonalizmu młodzieży.

    Gratulacje!

    Koordynatorzy ZSG: p. Alina Ostrowska, p. Małgorzata Jarzombek.


    https://www.tuwroclaw.com/wiadomosci,wroclaw-europa-na-widelcu-2022-trwa-biesiada-europejska-na-rynku-zdjecia-menu,wia5-3315-65579.html

  • Dodano: 2022-06-07 08:32:35

    XI Tydzień Świadomości Czerniaka

    Podziękowanie dla Nauczycieli.pdf


    Ambasadorkami XI Tygodnia Świadomości Czerniaka zostały aktorki, mama i córka, 

    Maria Winiarska oraz Zofia Zborowska-Wrona.

    W myśli zasady „Baw się dobrze! #NIEspieczRAKA” zachęcają wszystkich do rozwagi

    i priorytetowego traktowania swojego zdrowia, bez konieczności rezygnowania

    ze swoich ulubionych aktywności.


    https://www.youtube.com/watch?v=3bvavaHANdg

  • Dodano: 2022-06-01 07:57:03

    Poezja smaku - steki w roli głównej

    Przygotowanie steka perfekcyjnego to rzecz, którą każdy kucharz zarówno profesjonalista, jak i amator

    powinien opanować do perfekcji. Wymaga to jednak odrobiny wiedzy i doświadczenia. 

    Uczniowie klasy 3 Ga w ramach zajęć z pracowni gastronomicznej mieli okazję zgłębić tajniki tej wiedzy.

    W piątek 27 maja 2022r. gościliśmy przedstawicieli restauracji Meatologia ( https://meatologia.pl/ ),

    którzy przeprowadzili pokaz przygotowania steków z antrykotu, rostbefu i polędwicy.

    Szefowie kuchni: panowie Arkadiusz Romanowski i Paweł Kierasiński oraz menager restauracji

    pan Rafał Ściupider porównali właściwości wołowiny argentyńskiej, amerykańskiej i japońskiej,

    którą serwują w swojej restauracji oraz omówili jej wykorzystanie w przygotowaniu steków.  

     

    więcej
  • Dodano: 2022-05-10 09:07:15

    Spotkanie dyplomatyczne z udziałem
    Ministra Kultury Dolnej Saksonii: Grant Hendrika Tonne

    W dniu 05.05.2022 odbyło się w naszej Szkole  uroczyste dyplomatyczne

    spotkanie, naszym Gościem honorowym  był Minister Kultury Dolnej Saksonii:

    Pan  Grant Hendrik Tonne. Gościowi honorowemu towarzyszyły inne

    znamienite osoby:  przedstawiciel biura Ministra Kultury Dolnej Saksonii: 

    Pani Afra Gamoori, rzecznik prasowy Ministerstwa Kultury Dolnej Saksonii:

    Felix Thiel, Pani Joanna Mateusiak: Referat Kultury Konsulatu Generalnego

    Niemiec we Wrocławiu, Pan Andreas Markurth:  Referat ds. europejskich

    i międzynarodowych,  oraz Pan tłumacz.

     

    więcej
  • Dodano: 2022-05-03 03:45:51

    Biblioteka bez glutenu

    Biblioteka bez glutenu


    zdjęcia

  • Dodano: 2022-05-01 17:23:23

    Uroczystość Pożegnania Absolwentów
    Zespołu Szkół Gastronomicznych 2022

    W piątek 29 kwietnia 2022 w Zespole Szkół Gastronomicznych odbyło się uroczyste pożegnanie

    tegorocznych niemal STU Absolwentów klas IV Technikum oraz Branżowej Szkoły II stopnia. 

     

     

    więcej
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Są one wykorzystywane w celu zapewnienia poprawnego działania serwisu. W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień dot. przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie plików coockies na Twoim komputerze.
X