Fundacja Edukacyjna "Perspektywy" potwierdza, że Technikum nr 9 w Zespole Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu jest wśród 500 najlepszych techników w Polsce sklasyfikowanych w Rankingu Liceów i Techników PERSPEKTYWY 2020 i przysługuje mu tytuł "Brązowej Szkoły 2020".


Wydarzenia

  • Dodano: 2021-10-08 14:52:47

    Święto Ziemniaka w Warsztatach Szkolnych


    informacje.pdf

    prezentacja.pdf
  • Dodano: 2021-10-07 20:38:25

    "Międzynarodowy Dzień Kawy"

    29 września 2021r. obchodziliśmy aromatyczny dzień kawy pod hasłem:

    „Kawa kreatywnie, zdrowo i bezkofeinowo”. Klasy 3 Lb gr. 1/2 oraz 4 LG gr.1/2 serwowały napoje gorące

    na bazie ekologicznej kawy arabika oraz przygotowały bufet kawowy z różnymi propozycjami napojów

    zimnych na bazie kawy z cykorii. W menu znalazły się m.in. kawa z cykorii z musem bananowym

    i mleczkiem kokosowym, z płatkami owsianymi oraz z musem brzoskwiniowym i mlekiem migdałowym.

    Nie zabrakło również słodkich dodatków bogatych w błonnik pokarmowy – ciastek owsianych z otrębami.

    Cały dzień był aromatyczny, a wśród różnych rodzajów kaw była też bezglutenowa, bezkofeinowa,

    bezlaktozowa, wegańska. Zapraszamy wszystkie młode talenty do kreowania nowych smaków 

    i trendów w sztuce kulinarnej, czekamy na wasze inspirujące pomysły, które możecie realizować

    na naszych wspólnych zajęciach zawodowych.

      nauczyciele przedmiotów zawodowych
                                                    wraz z klasami 3Lb i 4 LG

    Zdjęcia na fb:

    https://www.facebook.com/105485701801259/photos/pcb.143853081297854/143852871297875/?type=3&theater

     
  • Dodano: 2021-10-06 20:37:51

    Obsługa uroczystości obchodów Nowego Roku
    w Synagodze pod Białym Bocianem

    Mamy przyjemność poinformować iż nasi uczniowie z klas 3 La gr.2/2, 3 Lb gr.1/2 , 4 LG gr.1/2  

    wzięli udział ( we wrześniu)  w obsłudze uroczystości obchodów święta judaistycznego związanego

    z pierwszym dniem kalendarza żydowskiego - w Synagodze pod Białym Bocianem.

    więcej
  • Dodano: 2021-10-04 09:26:09

    Kawa i jej właściwości

    Z okazji Międzynarodowego Dnia Kawy zapraszamy do zapoznania się z prezentacją

    dotyczącą korzyści wynikających ze spożywania kawy.


    prezentacja.pdf

  • Dodano: 2021-09-20 21:55:12

    Dzień Guacamole

    "Jedną z najpiękniejszych rzeczy w życiu jest sposób,
     w jaki musimy regularnie przerywać to co robimy i poświęcać naszą uwagę jedzeniu".

                                                                                                                         Luciano Pavarotti

    Z okazji "Dnia Guacamole" w dniu 15.09.2021 odbyła się lekcja otwarta dla społeczności ZSG. 

    Głównym składnikiem guacamole jest awokado, które należy do produktów superfoods. 

    Owoc ten ma właściwości prozdrowotne, a także wielorakie zastosowanie kulinarne,

    o których słuchacze mogli dowiedzieć się podczas prezentacji multimedialnej przygotowanej

    przez p.Irenę Beker i klasę 2L. Uczniowie pod kierunkiem nauczyciela przygotowali do degustacji:

    kanapki z guacamole i dodatkami (pomidorem, serem feta, płatkami migdałowymi, jajkiem),

    które wzbogaciły smak oraz przyswajalność składników odżywczych.


    prezentacja.pdf

  • Dodano: 2021-09-19 17:55:08

    Ogólnopolskie spotkanie uczestników
    terapii zajęciowej Fundacji im. Brata Alberta

    W ramach wieloletniej współpracy Warsztatów Szkolnych ZSG z Fundacją Antoni

    w dniu 15 września 2021 roku uczniowie klasy 3Lb grupa 2 i klasa 2BK grupa 2

    wraz nauczycielami Elżbietą Walczak i Magdaleną Markowską obsługiwali podczas przygotowanego

    poczęstunku grupę 700 osób Ogólnopolskiego spotkania uczestników terapii zajęciowej

    Fundacji im. Brata Alberta.

    Spotkanie odbywało się w ogrodzie klasztornym Ojców Franciszkanów przy Alei J. Kasprowicza.

    Organizatorzy podziękowali uczniom i nauczycielom za zaangażowanie i profesjonalną obsługę. 


    zdjęcia

  • Dodano: 2021-09-19 17:25:01

    Program "Uczeń w Formie" z Wrocławskiego Centrum Zdrowia

    W dniach 8,15 i 16 09.2021 w pracowniach w Warsztatach Szkolnych ZSG odbył się

    cykl warsztatów żywieniowych. Temat przewodni spotkań dotyczył "Edukacji Zdrowotnej w profilaktyce

    nadwagi i otyłości u dzieci i młodzieży". Zadaniem programu jest promowanie racjonalnego sposobu żywienia,

    profilaktyki nadwagi, otyłości oraz innych zaburzeń okresu rozwojowego.

    Zajęcia obejmowały prelekcję oraz sporządzanie potraw dietetycznych i prowadzone były przez dietetyka

    z  Akademii Żywienia od A do Z. Warsztaty cieszyły się zainteresowaniem uczniów, uczestniczyło w nich

    około 100 uczniów z klas 1L, 3Lb, 2Gb,1Gb 1Ba, 2B i 2BK.

    Koordynatorem Programu w Warsztatach Szkolnych ZSG jest p. Elżbieta Wyszomierska.


    zdjęcia

  • Dodano: 2021-09-14 12:10:16

    "WEZWANI, BY UMRZEĆ" – W HOŁDZIE POWSTAŃCOM WARSZAWY ‘44

    W roku 2021 upływa l00 rocznica urodzin Krzysztofa Kamila Baczyńskiego. Jest on, obok Tadeusza Gajcego,

    najwybitniejszym przedstawicielem poetów pokolenia Kolumbów-pokolenia, które swoje życie poświęciło

    Ojczyźnie. W uznaniu zasług poety dla polskiej sztuki, polskiej niepodległości i polskiej kultury,

    w 100-lecie jego urodzin, Sejm podjął  uchwałę ogłaszającą rok 2021 Rokiem Krzysztofa Kamila Baczyńskiego.

    W uchwale zacytowano słowa prof. Stanisława Pigonia, który dowiedziawszy się o decyzji wstąpienia

    Baczyńskiego do oddziałów dywersyjnych, powiedział:

    "Cóż, należymy do narodu, którego losem jest strzelać do wroga brylantami".

    Chociaż od 1944, było mnóstwo okazji, żeby mówić o Powstaniu Warszawskim i  K.K. Baczyńskim,

    jednak upływ czasu jest nieubłagany, umierają ludzie, którzy brali udział w walkach oraz ci,

    którzy pamiętają relacje bliskich. Dlatego należy nowym pokoleniom przypominać, pokazywać

    – „ocalić od zapomnienia”. Należy się to tym wszystkim, którzy oddali życie - w hołdzie i nam,

    by zachować zbiorową pamięć.

    Wiedza uczniów na temat Powstania Warszawskiego i K.K.Baczyńskiego jest niewystarczająca,

    z roku na rok przypominać trzeba coraz więcej, dlatego biblioteka szkolna przygotowała wystawę

    „Wezwani , by umrzeć-w hołdzie powstańcom warszawskim” oraz lekcję otwartą

    ”Tragiczny wizerunek pokolenia Kolumbów na przykładzie twórczości K. K. Baczyńskiego”.

    Działania te są podsumowaniem projektu „Baczyński”, który był realizowany w ZSG podczas nauki zdalnej.

    Wszystkich zainteresowanych serdecznie zapraszamy!


     

     

  • Dodano: 2021-09-08 07:26:13

    "WROCŁAW BEZ BARIER – POTRAFIĘ POMÓC"

     

    zaproszenie.pdf

     

  • Dodano: 2021-06-08 14:23:01

    Dieta w chorobach cywilizacyjnych

    "Otyłość i cukrzyca, to dwie najczęściej występujące choroby cywilizacyjne. Dotykają osoby w każdym wieku.

    Część osób boryka się z nimi ze względu na uwarunkowania genetyczne, jednak większość zapracowała

    na nie poprzez niewłaściwy styl życia i dietę. Musimy pamiętać o tym, że cukrzyca jest jednym z najczęstszych

    powikłań powstających w wyniku choroby, jaką jest otyłość. Dlatego też w trosce o nasze zdrowie młodzież

    przygotowała ulotki ze wskazówkami dietetycznymi w walce ze wspomnianymi chorobami cywilizacyjnymi.

    Zapraszamy do zapoznania się z galerią."


    Dieta w chorobach cywilizacyjnych.pdf

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Są one wykorzystywane w celu zapewnienia poprawnego działania serwisu. W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień dot. przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie plików coockies na Twoim komputerze.
X