Fundacja Edukacyjna "Perspektywy" potwierdza, że Technikum nr 9 w Zespole Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu jest wśród 500 najlepszych techników w Polsce sklasyfikowanych w Rankingu Liceów i Techników PERSPEKTYWY 2020 i przysługuje mu tytuł "Brązowej Szkoły 2020".


Wydarzenia

  • Dodano: 2022-01-04 21:51:16

    Dolnośląski Kurator Oświaty zaprasza do obejrzenia filmu

    "Nędzarz i madame" w reżyserii Witolda Ludwiga.

    Film „Nędzarz i madame” ukazuje artystyczną i duchową drogę powstańca styczniowego, artysty i malarza

    oraz dobroczyńcy ubogich – Adama Chmielowskiego, który po latach burzliwej młodości postanawia porzucić

    swoje dotychczasowe życie. Buntownicza natura i niezgoda na zło sprawiają, że ucieka z carskiej niewoli

    ukryty w trumnie. Po osiągnięciu sławy porzuca sztukę, aby służyć ludziom. Jego tragiczny los dopełnia

    załamanie duchowe, wydalenie z zakonu jezuitów oraz zamknięcie w zakładzie dla umysłowo chorych.

    Wkrótce jednak powraca jako Brat Albert – przyszły świętyFilmową historię życia Adama Chmielowskiego

    wzbogacają losy jego przyjaciół i artystów: Heleny Modrzejewskiej i Józefa Chełmońskiego.

    Zwiastun filmu jest dostępny na kanale You Tube pod adresem: 

    https://www.youtube.com/watch?v=Jm5mLZA9lII

    Zachęcamy do obejrzenia!


    "Nędzarz i madame" - materiały edukacyjne


    Myśli św. Brata Alberta


    Tadeusz Szyma
     
    ...i nasz Brat
     
    W żebraczy habit obejmie każdego,
    kto śni bezdomnie w zimnych śmierci progach
    i kromkę serca wyciągnie do niego
    idąc przez Kraków, Brat naszego Boga.
     
    Stuka po brukach żelazna proteza...
    Wciąż jak chleb dobry, choć wiek już go nie ma,
    a twarz Chrystusa, którą ból wyrzezał
    pod jego pędzlem, wciąż budzi sumienia.

     

  • Dodano: 2021-12-21 15:02:00

    Mikołajkowe inspiracjei nakrycia specjalne
    na lekcjach zawodowych w atmosferze Świąt Bożego Narodzenia

    Młodzież z klas 2 L, 3 Lb, 4 H na lekcjach z przedmiotów zawodowych w ramach tematycznych zajęć

    i organizacji przyjęć okolicznościowych przygotowała wraz z nauczycielem "Mikołajkowy prezent dla zdrowia”,

    "Mikołajkowe inspiracje kawowo – czekoladowe”  oraz nakrycia specjalne do ostryg , ślimaków, krabów,

    kawioru, fondue, szparagów, raków.Wszystkie wymienione  przysmaki to wręcz symbol kulinarnego

    luksusu, któryw atmosferze Świąt Bożego Narodzenia zagościł na naszych stołach.

    Dziękujemy młodzieży za aktywny udział w tych jakże smacznych i inspirujących lekcjach,

    zapraszamy do kolejnych przedsięwzięć kulinarnych.


    zdjęcia.pdf

  • Dodano: 2021-12-13 22:12:57

    Wrocławscy Wuefiści Dzieciom

    Nauczyciele wychowania fizycznego z Zespołu Szkół Gastronomicznych

    wzięli udział w projekcie Wrocławscy Wuefiści Dzieciom, który

    polegał na udziale w cyklu szkoleń prowadzonych przez innych 

    nauczycieli z wrocławskich szkół. Również ZSG był gospodarzem

    i gościł innych nauczycieli szkoląc ich w zakresie tematyki z radzeniem

    sobie ze stresem i technikami relaksacyjnymi. 

    Cały projekt zorganizowany został przez WCDN pod patronatem

    Departamentu Edukacji we Wrocławiu.

    Dnia 07.12.2021r. zostały wręczone listy gratulacyjne.

     

  • Dodano: 2021-12-07 10:08:33

    Bądźmy Razem Na Święta!

     Zachęcamy do udziału w akcji!


    https://www.gov.pl/web/edukacja-i-nauka/razem-na-swieta-2021--zapraszamy-do-udzialu-w-akcji-mein

  • Dodano: 2021-12-07 10:06:39

    "Szkoła do hymnu"

    dyplom.pdf

  • Dodano: 2021-11-29 05:49:30

    Tydzień Życzliwości i Tolerancji

    W dniach 22 – 26.11.2021 świętowaliśmy w naszej szkole TYDZIEŃ ŻYCZLIWOŚCI I TOLERANCJI. 
    Co prawda, z uwagi na obostrzenia, nie mogliśmy się ani wyściskać tak, jakbyśmy chcieli,
    ani gromadzić się w zbyt dużych grupach, ale i tak dużo się działo. Ruszyła nasza tradycyjna ŻYCZLIWA POCZTA. Każdy członek szkolnej społeczności mógł napisać coś miłego dowolnej osobie.
    Był tylko jeden warunek – nasza poczta to strefa wolna od hejtu. Sporym zainteresowaniem cieszyła się też akcja – ZABIERZ ZE SOBĄ MIŁE SŁOWO. Każdy mógł po prostu oderwać jak z ogłoszenia myśl,
    która mu pasuje i sobie abrać.  Podczas długich przerw  na korytarzu można było się podpisać
    pod hasłem: JESTEM TOLERANCYJNY. Uczniowie zachęcali też do zapisywania CZYM JEST DLA NAS ŻYCZLIWOŚĆ i rozdawali kolorowe opaski na rękę z napisami: KAŻDY INNY WSZYSCY RÓWNI, JESTEM TOLERANCYJNY, LOVE IS LOVE.  To wszystko przy dźwiękach muzyki o tematyce życzliwości
    i tolerancji. Nie zapomnieliśmy też, że 25 listopada był Międzynarodowy Dzień Misia, więc nie mogło zabraknąć akcentów z tym przemiłym przytulakiem. Uczniowie wybierali też najbardziej życzliwe osoby 
    w swoich klasach – KLASOWĄ ŻYCZLIWKĘ lub KLASOWEGOŻYCZLIWKA.  W ostatnim dniu w szkolnej auli zrobiliśmy podsumowujący happening pod hasłem MOSTY NIE MURY. Jesień to czas infekcji 
    i z powodu nieobecności kilku organizatorów częśćzaplanowanych działań  (np. losowanie karteczek
    z motywującymi myślami/sentencjami oraz lekcjeo tematyce tolerancji)  przenieśliśmy na późniejszy okres. Ale przecież nie ma co się martwić – życzliwym i tolerancyjnym trzeba być przecież na co dzień,
    a nie tylko podczas tego tygodnia.  

    zdjęcia.pdf

     

     

  • Dodano: 2021-11-23 11:22:19

    Pomoc dla Ekostraży

    Wystarczy przelać najmniejszą kwotę – nawet złotówkę do skarbonki,

    a ekostraż może wygrać auto potrzebne do ratowania zwierząt.

    https://www.ratujemyzwierzaki.pl/zwierzakobus-ekostraz

  • Dodano: 2021-11-21 01:31:51

    Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania w ZSG

    W dniach 08.11 -10.11.2021 r. w szkole obchodziliśmy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. 

    czytaj więcej


    plakat


    Zapraszamy do galerii zdjęć poniżej:

  • Dodano: 2021-11-09 21:46:11

    Święto Dyni

    Kolejny raz w tym roku szkolnym w Warsztatach Szkolnych świętowano dzień surowców żywnościowych,

    tym razem Święto Dyni 5 listopada w Kawiarence Szkolnej w ramach „Festiwalu dyni” uczniowie klasy III Gd/1

    przygotowali wystawę, na której można było zobaczyć odmiany dyni zwyczajnej i olbrzymiej. Zgromadzono

    przedstawicieli 21 odmian, m.in.: piżmową, prowansalską, makaronową, Bambino, Hokkaido, bezłupinową.

    Dodatkowo w ramach Festiwalu uczniowie klasy III Ba/2 zaprezentowali w piątek przygotowane

    przez siebie potrawy, zupę dyniową z curry i mleczkiem kokosowym oraz wegański gulasz dyniowy  

    z ciecierzycą. Wystawa cieszyła się zainteresowaniem, z ciekawością podziwiano tak dużą ilość odmian

    tego warzywa. Odwiedzający wystawę uczniowie, nauczyciele i goście degustowani wykonane potrawy.

    Pracę uczniów nadzorowała pani Teresa Szewczak.


     

     

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Są one wykorzystywane w celu zapewnienia poprawnego działania serwisu. W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień dot. przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie plików coockies na Twoim komputerze.
X