Fundacja Edukacyjna "Perspektywy" potwierdza, że Technikum nr 9 w Zespole Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu jest wśród 500 najlepszych techników w Polsce sklasyfikowanych w Rankingu Liceów i Techników PERSPEKTYWY 2019 i przysługuje mu tytuł "Brązowej Szkoły 2019".


Aktualności

  • Dodano: 2019-04-07 16:53:53

    Wycieczka do Myśliborza

    Dnia 22 marca 2019 r. odbyła się wycieczka klasy 2 Gb i 1 Gb do stacji ekologicznej „Salamandra”

    w Myśliborzu. Uczniowie na zajęciach laboratoryjnych zajmowali się ekstrakcją barwników asymilacyjnych

    metodą Krausa i chromatografii bibułowej. Uczestniczyli także w zajęciach pt. „Czy wiesz, co jesz?”

    Wykrywali wiązania peptydowych w reakcji biuretowej oraz tłuszcze i cukry w pokarmie.

    Pogoda dopisała, dlatego uczniowie mogli wyłowić bezkręgowce z pobliskiego potoku,

    który ma I klasę czystości wody , a następnie pod binokularem obserwowali rzadkie gatunki

    np. wypławka czarnego, pijawki rybie, chruściki, jętki i widelnice. W drodze powrotnej uczniowie

    wzięli udział w konkursie podsumowującym wiedzę zdobytą na wycieczce. Miejsce I zajęła

    Patrycja Nowak z kl 2Gb, II – Jakub Januszkiewicz z kl. 2 Gb i Ewelina Jonca z klasy 1 Gb.

    Wycieczka dofinansowana była z Biura Ochrony Przyrody i Klimatu Urzędu Miejskiego 

    we Wrocławiu, a zorganizowana została przez nauczyciela biologii  panią Urszulę Solską.

  • Dodano: 2019-04-03 19:59:38

    "Konkurs Wiedzy o Krajach Anglojęzycznych"

    W dniu 29.03 2019r. W Zespole Szkół Gastronomicznych we Wroclawiu 

    odbył się „Konkurs Wiedzy o Krajach Anglojęzycznych”.

    W konkursie wzięło udział 34 uczestników.

    Oto laureaci:

    1-sze miejsce - Mikołaj Gietler - 2H

    2-gie miejsce- Żaklina Hałuza - 2Ga

    3-cie miejsce- Daniel Filończuk - 3T

    Wręczenie dyplomów oraz nagród odbędzie się 05.04.2019 (piątek)

    o godzinie 10.45 (duża przerwa) w sali 204.

    Zwycięzcom gratulujemy!!!

  • Dodano: 2019-04-02 22:52:58

    Wolontariusze ZSG wyróżnieni podczas Gali konkursu: "Ośmiu Wspaniałych"

    Wolontariusze ZSG akcji: "Mogiłę Pradziada ocal od zapomnienia" zostali wyróżnieni w konkursie

    XXV Wrocławskiego Samorządowego Konkursu: "Ośmiu Wspaniałych" i uczestniczyli w rozdaniu nagród

    podczas uroczystej gali dn. 19.03.2019 r. Zgłoszona do konkursu grupa liczyła 9 osób.

    Nagrodzeni grupowo wolontariusze ZSG: Klaudia Bednarska, Paulina Kaczyńska, Emilia Lubczyńska (4T),

    Mateusz Templin (4L), Robert Dobosiewicz, Daria Skliarenko, Martyna Pinkosz, Erwin Gruszka (3T)

    oraz Anna Mańkowska (2T). Serdecznie gratulujemy wyróżnienia :)

    Opiekunem wolontariuszy jest pani Beata Oziembłowska. 

    Miło nam poinformować, że wśród nominowanych do konkursu: Wrocławskie Oblicza Wolontariatu

    (dla osób dorosłych) było również dwoje naszych absolwentów: Joanna Stefanienko i Kacper Mędrygał.


    Informacje na stronie wrocławskiej o gali i nagrodzonych:

    https://www.wroclaw.pl/najlepsi-wroclawscy-wolontariusze-nagrodzeni

    https://www.wroclaw.pl/files/wolontariat/Osmiu-wspanialych-2019-min.pdf


    zdjęcia z gali

  • Dodano: 2019-04-02 05:34:25

    Spotkanie z innowatorem panią Beatą Śniechowską

    relacja.pdf


    zdjęcie

  • Dodano: 2019-04-02 05:34:20

    III Forum Zawodoznawcze w ZSG

    "Pasja jest najważniejszym kluczem do sukcesu" -  H.Ford


    relacja.pdf


    zdjęcia

  • Dodano: 2019-03-29 06:31:19

    XXVI ogólnopolski konkurs plastyczny o tematyce ekologicznej z cyklu „Ziemia jest jedna – LAS“

    wyniki.pdf

  • Dodano: 2019-03-29 06:24:03

    Dzień liczby Pi

    wyniki.pdf

  • Dodano: 2019-03-29 06:21:54

    Pi - ematy

    wyniki.pdf

  • Dodano: 2019-03-29 06:18:40

    Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa

    "Przyjemne z pożytecznym łączyć". Horacy

    Międzynarodowy Dzień bez Mięsa zainicjowany został w 1985 roku w USA. Organizatorzy podkreślają,

    że ograniczenie spożycia mięsa jest elementem profilaktyki chorób serca. Na datę obchodów wyznaczono

    20 marca, dzień poprzedzający kalendarzową wiosnę, czyli czas na wzbogacenie diety o warzywa.

    Uczniowie klas 1 Bc i 2Gb pod kierunkiem p. Ireny Beker promowali Dzień bez Mięsa przez przygotowanie

    przekąsek z soczewicy i kaszy. Społeczność ZSG została zaproszona do degustacji: sałatki z soczewicy,

    tartaletek z soczewicą, kotletów z kaszy z dipem pomidorowym. Potrawy były wzbogacone o białko

    pełnowartościowe pochodzące z sera i jajek oraz witaminy, czyli dodatek świeżych warzyw.

  • Dodano: 2019-03-21 21:03:22

    Sukcesy w rozgrywkach piłki nożnej dziewcząt

    Z przyjemnością chciałbym przedstawić państwu sukcesy w rozgrywkach piłki nożnej dziewcząt,

    jakie osiągnęła w tym roku szkolnym drużyna Zespołu Szkół Gastronomicznych w składzie: Sandra Balsam,

    Urszula Droszczak, Emilia Jędryka, Alicja Juszczak , Aniela Kostrzewa, Adrianna Maciak, Anna Mańkowska, 

    Patrycja Olszewska, Wiktoria Piórkowska, Julia Siama, Sandra Szydłowska, Marta Wrzesińska. 

    więcej
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Są one wykorzystywane w celu zapewnienia poprawnego działania serwisu. W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień dot. przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie plików coockies na Twoim komputerze.
X