Fundacja Edukacyjna "Perspektywy" potwierdza, że Technikum Nr 9 w Zespole Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu jest wśród 300 najlepszych techników w Polsce sklasyfikowanych w Rankingu Liceów i Techników PERSPEKTYWY 2018 i przysługuje mu tytuł "Srebrnej Szkoły 2018".


Wydarzenia

  • Dodano: 2018-05-28 10:35:38

    Dzień Dobrych Uczynków

    "Dobroć serca jest tym, czym ciepło: ona daje życie". Henryk Sienkiewicz

    Pomysłodawcą święta jest Fundacja Ekologiczna Arka, która od 2005 roku zachęca do dobrych

    uczynków względem ludzi, zwierząt, środowiska naturalnego. W akcję pomocy włączyli się uczniowie

    klas: 2Ga i 2Za , którzy pod kierunkiem p. Ireny Beker przygotowali po 48 porcji galaretek z owocami

    oraz sałatek ryżowych z dodatkami białkowo - witaminowymi. W dniu 22 maja potrawy zostały

    przekazane dla podopiecznych Fundacji Antoni.

  • Dodano: 2018-05-28 10:34:05

    Światowy Dzień Pieczenia

    "Jedz by zadowolić siebie...." Benjamin Franklin

    Od 2012 roku, 18 maja pasjonaci wypieków obchodzą Światowy Dzień Wypieków.

    Pomysłodawcą była firma Unilever. W zorganizowaniu tego święta w ZSG udział wzięli uczniowie klas:

    2Ga, 3Za, 2Za pod kierunkiem p. Ireny Beker. Do degustacji dla społeczności szkolnej sporządzone

    następujące ciasta i drobne ciasteczka: ciasto biszkoptowe ze słonecznikiem i jabłkami, jogurtowe

    z truskawkami, drożdżowe z rabarbarem, babeczki z masą kokosową, kaimaczki, tartaletki z kremem

    śmietankowym i owocami. Rozmaite  propozycje ciast mogły zadowolić różne  apetyty.

    więcej
  • Dodano: 2018-05-28 07:37:26

    Festiwal Wolności

    zaproszenie.pdf

    program.pdf

  • Dodano: 2018-05-25 06:40:05

    Warsztaty sommelierskie dla uczniów – relacja

    W dniu 23 maja 2018r. odbyły się zajęcia - warsztaty dotyczące sztuki serwowania wina oraz Late Art

    dla początkujących. Zajęcia prowadził Pan Sylwester Szymczak - sommelier a uczestnikami byli uczniowie

    z klas: 2L i 3L wraz z nauczycielami przedmiotów zawodowych. Uczniowie byli aktywnymi słuchaczami,

    wcielali się w rolę sommelierów, baristów oraz jurorów zadań realizowanych przez swoich kolegów

    i koleżanek w trakcie scenek sytuacyjnych na sali restauracyjnej. Prowadzący na wstępie zaprezentował 

    możliwości rozwoju zawodowego kelnerów, sommelierów, mówił o ścieżce kariery zawodowej w UE.

    Szkolenie obejmowało takie istotne aspekty w pracy zawodowej kelnera jak serwis wina białego

    i czerwonego spokojnego z uwzględnieniem skali ocen z mistrzostw Polski sommelierów

    oraz wprowadzenie do Late Art, podstawowe wzory do „namalowania” samym mlekiem, podstawowe

    wzory do narysowania. Dziękujemy serdecznie trenerowi za poświecony czas i zaangażowanie

    w kreowaniu ścieżki zawodowej młodych adeptów sztuki kelnerskiej.

    Dyrekcja oraz nauczyciele przedmiotów zawodowych
     
  • Dodano: 2018-05-25 06:39:59

    Tydzień Europejski

    harmonogram.pdf

  • Dodano: 2018-05-17 17:12:14

    Uroczysta Gala Smaki Dolnego Śląska w ZSG

    25 kwietnia w naszej Szkole odbyła się uroczysta Gala Smaki Dolnego Śląska, w trakcie której

    wręczono certyfikaty 50 obiektom znajdującym się na szlaku kulinarnym zorganizowanym przez

    Dolnośląską Organizację Turystyczną. W tym dniu miała miejsce premiera książki „Smaki Dolnego

    Śląska” autorstwa pani Barbary Jakimowicz-Klein z pięknymi zdjęciami autorstwa Wiesława Jurewicza.

    Na uwagę zasługuje fakt, iż w skład Kapituły Szlaku Kulinarnego Smaki Dolnego Śląska wchodzi

    pani Małgorzata Frydel - dyrektor ZSG, przez co nasza Szkoła wpisuje się w historię szlaku kulinarnego. 

    więcej
  • Dodano: 2018-05-15 08:03:43

    Targi "Przystanek Kariera"

    W dniu 11 maja 2018r. uczniowie naszej Szkoły uczestniczyli w pikniku „Przystanek Kariera” we Wrocławiu.

    Organizatorem przedsięwzięcia był Departament Edukacji Urzędu Miejskiego Wrocławia wraz z wrocławskim

    oddziałem Gazety Wyborczej . Wydarzenie rozpoczęło się spotkaniem w kinie Nowe Horyzonty

    w dwóch grupach: o godz. 11.00 oraz o godz. 12.30. Od godz. 12.00 na Placu Solnym odbyła się prezentacja

    szkół i pracodawców w formie targów, a także warsztaty dotyczące planowania kariery zawodowej.

    więcej
  • Dodano: 2018-05-14 05:45:31

    Jubileusz 70-lecia szkoły już za nami

    20 kwietnia Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu obchodził Jubileusz 70- lecia Szkoły.

    Uroczystości rozpoczęły się Mszą Świętą w kościele pod wezwaniem św. Henryka przy ulicy Glinianej. 

    Podczas nabożeństwa odczytane zostały nazwiska zmarłych nauczycieli i dyrektorów ZSG.

    Jubileuszową Galę w szkolnej auli, w obecności przedstawicieli władz miasta – pani wiceprezydent

    Wrocławia Magdaleny Piaseckiej, dyrektora Wydziału Edukacji Jarosława Delewskiego, przedstawiciela

    Kuratorium pani wizytator Lidii Czyszewicz – Staniak, przedstawicieli wrocławskich uczelni, dyrektorów

    wrocławskich szkół, byłych dyrektorów ZSG, przedstawicieli związków zawodowych, Rady Rodziców,

    nauczycieli i absolwentów, rozpoczęło wprowadzenie sztandaru Szkoły i odśpiewanie hymnu

    państwowego. Następnie głos zabrała dyrektor Małgorzata Frydel, która przypomniała historię Naszej

    Szkoły, szczególne podziękowania i słowa wdzięczności kierując do obecnych na uroczystości

    dyrektorek ZSG: Teresy Karpińskiej, Zuzanny Balawender i Krystyny Szumilak. Kolejno zabierali głos

    przedstawiciele władz miasta, kuratorium oświaty oraz Rady Rodziców składając na ręce dyrektor

    M. Frydel gratulacje i życzenia dalszych sukcesów dla uczniów i Szkoły. Również panie dyrektor

    wspominały szczególne dla nich wydarzenia z historii ZSG. W części artystycznej Gali absolwenci

    i uczniowie należący do Szkolnego Koła Teatralnego zaprezentowali wzruszający montaż literacko

    - muzyczny o szkole, marzeniach i sukcesach zawodowych okraszony układami tanecznymi

    i poruszającym wykonaniem piosenki „Twarze, twarze”. Kolejnych wzruszeń, a także radości

    i satysfakcji zapewniła prezentacja multimedialna pokazująca historię Szkoły, zaczynając

    od 1 września 1947 roku a kończąc na dniu dzisiejszym. Niezwykle interesującym punktem

    Gali był pokaz musztry kelnerskiej w wykonaniu uczniów klas kelnerskich, których przygotowywali

    Mistrz Mariusz Papuga – absolwent naszej szkoły oraz pani wicedyrektor Maria Małecka. 

    Ukoronowaniem Jubileuszowej Gali był wspaniały tort przygotowany przez zespół cukierników

    Hotelu Park Plaza pod kierunkiem Szefa Kuchni Zbigniewa Koźlika – oczywiście absolwenta

    Naszej Szkoły. W dalszej części Jubileuszu absolwenci, byli i obecni nauczyciele mogli spotkać się

    w swoich klasach, aby powspominać szkolne czasy. Jednocześnie można było skosztować

    niezwykle smacznych i aromatycznych potraw przygotowanych dzięki ogromnemu zaangażowaniu

    naszych absolwentów: Grzegorza Wiatrowskiego, Piotra Kwaśnego, Roberta Polińskiego, Michała

    Czekajło, Grzegorza Pomietło, Marioli Monczak i Katarzyny Daniłowicz oraz licznych firm

    gastronomicznych, które zaszczyciły nas swoją obecnością podczas Jubileuszu, a także

    przez uczniów i nauczycieli przedmiotów zawodowych Zespołu Szkół Gastronomicznych.

    Szczególne podziękowania kierujemy do następujących hoteli, restauracji i firm:

    sponsorzy

    Dziękujemy wszystkim, którzy pamiętali o 70 latach istnienia Zespołu Szkól Gastronomicznych.

    Jesteśmy głęboko wdzięczni za szczere życzenia rozwoju i dalszych sukcesów.

    Zapraszamy do Naszej Szkoły młodych ludzi, którzy  chcą zdobyć ciekawy zawód i rozwijać swoje pasje. 

  • Dodano: 2018-05-14 05:28:18

    "Dni Europy w Zespole Szkół Gastronomicznych"
    Temat IV edycji: Młodzież
    21-25 maja 2018 r.

     Program EPAS

  • Dodano: 2018-04-08 17:45:39

    Dzień szpinaku

    "Między wszystkimi własnościami ludzkimi, i ten mają ludzie z natury atrybut, 
    że się w smakach różnych kochają , nie tylko z apetytu, ale też z wiadomości".
    Stanisław Czerniecki

    26 marca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Szpinaku. 

    więcej
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Są one wykorzystywane w celu zapewnienia poprawnego działania serwisu. W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień dot. przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie plików coockies na Twoim komputerze.
X