Fundacja Edukacyjna "Perspektywy" potwierdza, że Technikum Nr 9 w Zespole Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu jest wśród 300 najlepszych techników w Polsce sklasyfikowanych w Rankingu Liceów i Techników PERSPEKTYWY 2018 i przysługuje mu tytuł "Srebrnej Szkoły 2018".


Wydarzenia

  • Dodano: 2018-10-18 22:22:07

    Światowy Dzień Chleba

    „Chleb otwiera każde usta" - Stanisław Jerzy Lec

    Chleb jest podstawowym elementem posiłków ludzkości i spełnia również ważną funkcję w obrzędach wielu kultur. 

    Światowy Dzień Chleba obchodzony 16 października ustanowiony został przez Związek Piekarzy i Cukierników.

    W ZSG uczniowie klasy 1Bc pod kierunkiem p. Ireny Beker przygotowali przekąski śniadaniowe:

    tosty orzechowo- bananowe i chlebek z przyprawami korzennymi. Składniki zastosowane w wyrobach sprzyjały

    pobudzeniu aktywności umysłowej konsumentów. Ponadto klasa 2 Gb przygotowała gazetkę z poradami 

    jak podawać i jeść pieczywo.

  • Dodano: 2018-10-03 19:08:04

    Światowy Dzień Serca

    „Jedzenie, picie,...- wszystko z umiarem". Hipokrates

    Światowy Dzień Serca  obchodzony 30 wrześniato inicjatywa Światowej Federacji Serca.

    Jej celem jest zwiększenie świadomości społecznej dotyczącej chorób serca

    i promocja zdrowego stylu życia. Obchody organizowane są od 2000 roku.

    W ZSG skupiono uwagę społeczności szkolnej na aspekcie prawidłowego żywienia

    przez przygotowanie gazetki tematycznej. Uczniowie klas 1Bc; 1K1; 2Gb pod kierunkiem

    p. Ireny Beker sporządzili do degustacji sałatki: ziemniaczano - orzechową ;z pomidorów

    i marchwi oraz koreczki owocowe. Przy wyborze surowców kierowano się zawartością 

    następujących składników: potasu, NNKT, antyoksydantów - niezbędnych do pracy serca. 

  • Dodano: 2018-09-30 21:35:02

    Szkolne Czytanie „Przedwiośnia” Stefana Żeromskiego

    „Należy wszelkimi sposobami ratować klasykę. Klasyka to kod kulturowy,

    który tracimy (bo nie czytamy), przez co rozpadają się

    więzi pokoleniowe, narodowe, przestajemy istnieć jako wspólnota.”

    Dariusz Chętkowski 

    26 września w sali kinowej Zespołu Szkół Gastronomicznych odbyło się, przygotowane

    przez zespół polonistów, Szkolne Czytanie „Przedwiośnia”. Tym samym kolejny raz wpisaliśmy się

    w zapoczątkowaną w 2012 roku akcję narodowego czytania dzieł klasyki polskiej, a także

    w uroczyste obchody setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości.

    więcej
  • Dodano: 2018-09-26 05:41:56

    Sprawozdanie z wycieczki szkolnej
    do Jury Krakowsko – Częstochowskiej
    w dniach 19 – 21.09.2018r

    Wycieczka została zorganizowana tradycyjnie dla uczniów ZSG, którzy w czerwcu 2018 r. aktywnie

    współpracowali podczas biesiady EUROPA NA WIDELCU, pod kierunkiem

    pani Aliny Kawińskiej - Ostrowskiej oraz pani Małgorzaty Jarzombek. Na bogatej trasie wyjazdu znalazły się:

    więcej
  • Dodano: 2018-09-26 05:35:03

    70-lecie ZSO nr 5 we Wrocławiu

    W dniu 21 września 2018 r. uczniowie klas 2 Gb i 3 Ga pod kierunkiem nauczycieli:

    p. B. Wilk i I. Hetnar przygotowali i obsługiwali bankiet  na 150 osób w  Zespole Szkół Ogólnokształcących nr 5

    z okazji  70 - lecia szkoły. Potrawy na bankiet wykonali uczniowie Warsztatów Szkolnych.

    Uczestnicy przyjęcia docenili smak i estetykę podania potraw.

  • Dodano: 2018-09-21 22:37:57

    Obsługa uroczystości Nowego Roku w Synagodze

    pod Białym Bocianem w dniu 9.09.2018r.

    W ramach współpracy ZSG z wrocławskim Oddziałem Związku Gmin Wyznaniowych Żydowskich

    i szkolnego Projektu „Poznaję, rozumiem, szanuję” oraz działań zespołu nauczycieli przedmiotów

    gastronomicznych i hotelarskich ZSG, młodzież naszej szkoły brała udział w obchodach Nowego

    Roku w Synagodze pod Białym Bocianem. 

    więcej
  • Dodano: 2018-09-21 22:32:21

    XII Wrocławskie Dni Promocji Zdrowia

    22-23 września 2018 r. na Wyspie Słodowej

    http://www.miastowformie.pl/dnipromocjizdrowia

  • Dodano: 2018-09-19 19:37:58

    Rok 2018 rokiem Zbigniewa Herberta

     

    W związku z ogłoszeniem przez Sejm RP roku 2018

    Rokiem Zbigniewa Herberta, biblioteka zaprasza uczniów i nauczycieli

    do obejrzenia wystawy p.t. "Zbigniew Herbert w zbiorach naszej biblioteki” 

    mającą na celu zapoznanie młodzieży z twórczością jednego

    z najwybitniejszych współczesnych poetów, dramatopisarzy i eseistów polskich.

    Jednocześnie wyeksponowane są książki pisarza i o Nim, które znajdują się

    w zbiorach biblioteki. Przedsięwzięcie to ma na celu przybliżenie uczniom

    osoby i twórczości Pisarza.

  • Dodano: 2018-09-18 11:52:15

    Konferencja producentów zdrowej żywności
    oraz udział uczniów i nauczycieli ZSG
    w organizacji usług gastronomicznych
    w Hotelu Novotel City Wrocław

    W dniu 6.09.2018 r uczniowie klasy 3Gb, grupa 1 oraz uczniowie klasy 4L zaprezentowali swoje umiejętności

    z zakresu sztuki sporządzania potraw i savoir vivru w obsłudze gościa na sali restauracyjnej. Wydarzeniem

    wiodącym była konferencja producentów zdrowej żywności. Młodzież pod kierunkiem i we współpracy

    z mistrzami kuchni i sztuki kelnerskiej oraz swoich nauczycieli przedmiotów zawodowych włączyła się

    w realizację usług gastronomicznych: przerwy kawowej, lunchu, grilla oraz uroczystej kolacji. 

    więcej
  • Dodano: 2018-09-09 18:56:42

    Akcja Wrocławskie Gastro
    dla Zespołu Szkół Gastronomicznych
    od października 2018 rusza II edycja

    Chcecie pewnie wiedzieć jak rozwija się akcja zainicjowana przez absolwenta Krystiana Skwierza
    i blogera Piotra Gładczaka we współpracy z p. dyrektor Małgorzatą Frydel i nauczycielami.
    Jaki jest efekt takiej współpracy?
    Z inicjatywy restauratorów, szefów kuchni i innych pracowników zakładów gastronomicznych, w ramach wzajemnej współpracy, uczniowie naszej szkoły uczestniczyli
    w warsztatach kulinarnych o różnej tematyce. Pod kierunkiem specjalistów branży gastronomicznej wykonywali potrawy z zastosowaniem nowoczesnych metod i technik kulinarnych np. sous-vide oraz sposobu wykorzystania i doboru modnych na rynku gastronomicznym surowców do produkcji nowoczesnych potraw.

     

    więcej
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Są one wykorzystywane w celu zapewnienia poprawnego działania serwisu. W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień dot. przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie plików coockies na Twoim komputerze.
X