Fundacja Edukacyjna "Perspektywy" potwierdza, że Technikum nr 9 w Zespole Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu jest wśród 500 najlepszych techników w Polsce sklasyfikowanych w Rankingu Liceów i Techników PERSPEKTYWY 2019 i przysługuje mu tytuł "Brązowej Szkoły 2019".


Wydarzenia

  • Dodano: 2019-05-07 06:11:57

    Dzień sera camembert

    "Wspomina się potrawy smaczne" - Aleksander Kumor

     

    28 kwietnia obchodzony jest Dzień sera camembert. Kulinarny wynalazek Francuzów ze względu na walory

    smakowe zyskał popularność na całym świecie. Z tej okazji w ZSG dla społeczności szkolnej przygotowano

    prezentację multimedialną o historii, wartości odżywczej i zastosowaniu sera camembert. 

    Uczniowie z klas 2Gb i 2T pod kierunkiem p. Ireny Beker przygotowali smaczne zestawy śniadaniowe:

    sałatkę z sera camembert, orzechów, winogron, mięty; kanapki z serem, dżemem żurawinowym i słonecznikiem,

    koreczki z sera i owoców do wyboru: ananasem, melonem, gruszką.

  • Dodano: 2019-04-07 16:53:53

    Wycieczka do Myśliborza

    Dnia 22 marca 2019 r. odbyła się wycieczka klasy 2 Gb i 1 Gb do stacji ekologicznej „Salamandra”

    w Myśliborzu. Uczniowie na zajęciach laboratoryjnych zajmowali się ekstrakcją barwników asymilacyjnych

    metodą Krausa i chromatografii bibułowej. Uczestniczyli także w zajęciach pt. „Czy wiesz, co jesz?”

    Wykrywali wiązania peptydowych w reakcji biuretowej oraz tłuszcze i cukry w pokarmie.

    Pogoda dopisała, dlatego uczniowie mogli wyłowić bezkręgowce z pobliskiego potoku,

    który ma I klasę czystości wody , a następnie pod binokularem obserwowali rzadkie gatunki

    np. wypławka czarnego, pijawki rybie, chruściki, jętki i widelnice. W drodze powrotnej uczniowie

    wzięli udział w konkursie podsumowującym wiedzę zdobytą na wycieczce. Miejsce I zajęła

    Patrycja Nowak z kl 2Gb, II – Jakub Januszkiewicz z kl. 2 Gb i Ewelina Jonca z klasy 1 Gb.

    Wycieczka dofinansowana była z Biura Ochrony Przyrody i Klimatu Urzędu Miejskiego 

    we Wrocławiu, a zorganizowana została przez nauczyciela biologii  panią Urszulę Solską.

  • Dodano: 2019-04-02 05:34:25

    Spotkanie z innowatorem panią Beatą Śniechowską

    relacja.pdf


    zdjęcie

  • Dodano: 2019-04-02 05:34:20

    III Forum Zawodoznawcze w ZSG

    "Pasja jest najważniejszym kluczem do sukcesu" -  H.Ford


    relacja.pdf


    zdjęcia

  • Dodano: 2019-03-29 06:18:40

    Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa

    "Przyjemne z pożytecznym łączyć". Horacy

    Międzynarodowy Dzień bez Mięsa zainicjowany został w 1985 roku w USA. Organizatorzy podkreślają,

    że ograniczenie spożycia mięsa jest elementem profilaktyki chorób serca. Na datę obchodów wyznaczono

    20 marca, dzień poprzedzający kalendarzową wiosnę, czyli czas na wzbogacenie diety o warzywa.

    Uczniowie klas 1 Bc i 2Gb pod kierunkiem p. Ireny Beker promowali Dzień bez Mięsa przez przygotowanie

    przekąsek z soczewicy i kaszy. Społeczność ZSG została zaproszona do degustacji: sałatki z soczewicy,

    tartaletek z soczewicą, kotletów z kaszy z dipem pomidorowym. Potrawy były wzbogacone o białko

    pełnowartościowe pochodzące z sera i jajek oraz witaminy, czyli dodatek świeżych warzyw.

  • Dodano: 2019-03-11 06:22:18

    Zapraszamy na Dzień Otwarty Szkoły

    06 kwietnia 2019 roku w godz. od 09:00 do 13:00

    plakat.pdf

  • Dodano: 2019-03-11 06:02:05

    "Z kobietą w tytule – inna odsłona zbiorów bibliotecznych"

    W ramach promocji czytelnictwa biblioteka szkolna zaprasza na wystawę "Z kobietą w tytule – inna odsłona

    zbiorów bibliotecznych”. Statystyki mówią, że kobiety w świecie książek uznawane są głównie za czytelniczki,

    a "prawdziwe’’ pisanie pozostaje domeną mężczyzn. Nasza wystawa to okazja do przypomnienia,

    że są one nie tylko niezapomnianymi bohaterkami literatury, towarzyszkami życia wybitnych mężczyzn,

    organizatorkami życia społecznego, ale też wybitnymi pisarkami, naukowcami i artystkami. 

           

     

  • Dodano: 2019-03-06 20:52:52

    XVI edycja programu odbędzie się 20 marca 2019 r.

    Dzień przedsiębiorczości sprzyja podejmowaniu trafnych decyzji

    w planowaniu dalszej drogi edukacyjnej i zawodowej.

    Poprzez udział w programie będziesz miał możliwość:

    • odbycia jednodniowej wizyty w wybranym miejscu pracy weryfikującej plany edukacyjne,

    • zweryfikowania swoich wyobrażeń o wymarzonym zawodzie,

    • pozyskania informacji o wykształceniu, umiejętnościach

      czy predyspozycjach niezbędnych do wykonywania danego zawodu,
    • doświadczenia związku pomiędzy wykształceniem a karierą zawodową,

    • zapoznania się z organizacją i zarządzaniem firmą.

    Jeśli chcesz wziąć udział zgłoś się do nauczyciela przedmiotów ekonomicznych:

    p. J.Brandstätter, p. J.Głowińska, p. A.Kitajczuk, p. M.Kwiatkowska, p. G.Oko, p. B.Oziembłowska, p. J.Maciejasz

    lub wypełnij zgłoszenie i przynieś do sali 401 do 19.03.2019.

    Więcej informacji na stronie www.junior.org.pl zakładka Dzień Przedsiębiorczości.


    zgłoszenie.pdf

    zgoda rodzica.pdf

  • Dodano: 2019-02-17 20:29:27

    Polonez dla Fredry

    25.01.2019 Już po raz 19 został zorganizowany we wrocławskim rynku Polonez dla Fredry.

    Szczęście na maturze próbowało wytańczyć około tysiąca maturzystów,

    wśród nich nie mogło zabraknąć uczniów naszej szkoły. 

    zdjęcia.pdf

     

  • Dodano: 2019-02-15 21:14:20

    Żałoba narodowa

     

         Jan Olszewski – Premier w latach 1991–1992, Kawaler Orderu Orła Białego

         Żałoba narodowa po śmierci Jana Olszewskiego

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Są one wykorzystywane w celu zapewnienia poprawnego działania serwisu. W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień dot. przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie plików coockies na Twoim komputerze.
X