Fundacja Edukacyjna "Perspektywy" potwierdza, że Technikum nr 9 w Zespole Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu jest wśród 500 najlepszych techników w Polsce sklasyfikowanych w Rankingu Liceów i Techników PERSPEKTYWY 2019 i przysługuje mu tytuł "Brązowej Szkoły 2019".


Wydarzenia

  • Dodano: 2018-10-31 06:50:07

    Herbaciarnia w ZSG

    warsztaty nt. oceny towaroznawczej, sztuki parzenia i podawania herbaty.

    Aromat herbaty roznosił się po całej sali, na ekranie zdjęcia z podróży z Chin, Japonii, Birmy, to warsztaty

    dla uczniów z klasy 1LG i 3 L, które dla naszej młodzieży przeprowadzili zaproszeni Goście prowadzący

    „Czajownię” pani Monika Hibner-Mońka i pan Piotr Mońka. W dniu 17.10.2018 r. sala lekcyjna 105

    zamieniła się w herbaciarnię, gdzie oprócz przekazywanej wiedzy, roznosił się aromat parzonej herbaty

    i pasji zawodowej, którą próbowali zarazić naszych uczniów prowadzący. 

    więcej
  • Dodano: 2018-10-26 06:23:45

    Uwaga Uczniowie

    Zapraszamy chętnych uczniów ZSG na spotkanie organizacyjne Szkolnego Koła Wolontariatu,

    które odbędzie się 28.10.2018 o godzinie 10:45 w sali 213.

    Opiekunowie SKW - p. Barbara Bobińska-Perechubko i p. Anna Kitajczuk
  • Dodano: 2018-10-22 17:08:47

    "Sto kilometrów na stulecie odzyskania niepodległości"

    Z okazji setnej rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę, uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych

    we Wrocławiu wzięli udział w biegu „Sto kilometrów na stulecie odzyskania niepodległości”. Na starcie

    zameldowało się około stu uczniów . Zadaniem każdego uczestnika było przebiegnięcie kilometra trasy.

    Uczestników dopingowało wiele klas wraz z opiekunami, które zainteresowały się wydarzeniem.

    Bieg wystartowała pani dyrektor Maria Małecka przypominając krótko historię odzyskania niepodległości.

    Ostatnie kilometry przebiegli nauczyciele organizujący imprezę. Oprawę wydarzenia stanowiły plakaty,

    flagi, szaliki w barwach narodowych przygotowane przez uczniów i nauczycieli.

  • Dodano: 2018-10-22 06:22:10

    Edukacja w Miejscach Pamięci

    Już szósty rok uczniowie naszej szkoły uczestniczą w projekcie Edukacja w Miejscach Pamięci.

    Na apel rzecznika praw obywatelskich prof. Ireny Lipowicz kilka lat temu odpowiedział prezydent Wrocławia

    Rafał Dutkiewicz i wyasygnował z budżetu miasta pokaźną sumę przeznaczoną na wyjazdy studyjne

    dla uczniów. Ideą projektu jest uczenie tolerancji, szacunku dla wielokulturowości, poznanie trudnej

    historii II wojny światowej. 

    więcej
  • Dodano: 2018-10-22 06:22:06

    Spotkanie

    Pod koniec września tego roku gościliśmy u nas w szkole niezwykłego człowieka

    – pana Reinharda Vogta – Niemca, przedwojennego mieszkańca podwrocławskiej miejscowości.

    więcej
  • Dodano: 2018-10-18 22:22:07

    Światowy Dzień Chleba

    „Chleb otwiera każde usta" - Stanisław Jerzy Lec

    Chleb jest podstawowym elementem posiłków ludzkości i spełnia również ważną funkcję w obrzędach wielu kultur. 

    Światowy Dzień Chleba obchodzony 16 października ustanowiony został przez Związek Piekarzy i Cukierników.

    W ZSG uczniowie klasy 1Bc pod kierunkiem p. Ireny Beker przygotowali przekąski śniadaniowe:

    tosty orzechowo- bananowe i chlebek z przyprawami korzennymi. Składniki zastosowane w wyrobach sprzyjały

    pobudzeniu aktywności umysłowej konsumentów. Ponadto klasa 2 Gb przygotowała gazetkę z poradami 

    jak podawać i jeść pieczywo.

  • Dodano: 2018-10-03 19:08:04

    Światowy Dzień Serca

    „Jedzenie, picie,...- wszystko z umiarem". Hipokrates

    Światowy Dzień Serca  obchodzony 30 wrześniato inicjatywa Światowej Federacji Serca.

    Jej celem jest zwiększenie świadomości społecznej dotyczącej chorób serca

    i promocja zdrowego stylu życia. Obchody organizowane są od 2000 roku.

    W ZSG skupiono uwagę społeczności szkolnej na aspekcie prawidłowego żywienia

    przez przygotowanie gazetki tematycznej. Uczniowie klas 1Bc; 1K1; 2Gb pod kierunkiem

    p. Ireny Beker sporządzili do degustacji sałatki: ziemniaczano - orzechową ;z pomidorów

    i marchwi oraz koreczki owocowe. Przy wyborze surowców kierowano się zawartością 

    następujących składników: potasu, NNKT, antyoksydantów - niezbędnych do pracy serca. 

  • Dodano: 2018-09-30 21:35:02

    Szkolne Czytanie „Przedwiośnia” Stefana Żeromskiego

    „Należy wszelkimi sposobami ratować klasykę. Klasyka to kod kulturowy,

    który tracimy (bo nie czytamy), przez co rozpadają się

    więzi pokoleniowe, narodowe, przestajemy istnieć jako wspólnota.”

    Dariusz Chętkowski 

    26 września w sali kinowej Zespołu Szkół Gastronomicznych odbyło się, przygotowane

    przez zespół polonistów, Szkolne Czytanie „Przedwiośnia”. Tym samym kolejny raz wpisaliśmy się

    w zapoczątkowaną w 2012 roku akcję narodowego czytania dzieł klasyki polskiej, a także

    w uroczyste obchody setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości.

    więcej
  • Dodano: 2018-09-26 05:41:56

    Sprawozdanie z wycieczki szkolnej
    do Jury Krakowsko – Częstochowskiej
    w dniach 19 – 21.09.2018r

    Wycieczka została zorganizowana tradycyjnie dla uczniów ZSG, którzy w czerwcu 2018 r. aktywnie

    współpracowali podczas biesiady EUROPA NA WIDELCU, pod kierunkiem

    pani Aliny Kawińskiej - Ostrowskiej oraz pani Małgorzaty Jarzombek. Na bogatej trasie wyjazdu znalazły się:

    więcej
  • Dodano: 2018-09-26 05:35:03

    70-lecie ZSO nr 5 we Wrocławiu

    W dniu 21 września 2018 r. uczniowie klas 2 Gb i 3 Ga pod kierunkiem nauczycieli:

    p. B. Wilk i I. Hetnar przygotowali i obsługiwali bankiet  na 150 osób w  Zespole Szkół Ogólnokształcących nr 5

    z okazji  70 - lecia szkoły. Potrawy na bankiet wykonali uczniowie Warsztatów Szkolnych.

    Uczestnicy przyjęcia docenili smak i estetykę podania potraw.

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Są one wykorzystywane w celu zapewnienia poprawnego działania serwisu. W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień dot. przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie plików coockies na Twoim komputerze.
X