Fundacja Edukacyjna "Perspektywy" potwierdza, że Technikum nr 9 w Zespole Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu jest wśród 500 najlepszych techników w Polsce sklasyfikowanych w Rankingu Liceów i Techników PERSPEKTYWY 2020 i przysługuje mu tytuł "Brązowej Szkoły 2020".


Wydarzenia

  • Dodano: 2019-06-03 17:02:18

    EUROPA NA WIDELCU 2019

    Już po raz jedenasty uczniowie ZSG pracowali w ramach wrocławskiego festiwalu kulinarnego Europa na Widelcu. Grupa ok 40 uczniów z klas 3 Ga, 3 Gb, 2 Ga, 2 Gb i 1 Gb pod opieką pani Aliny Kawińskiej – Ostrowskiej oraz pani Małgorzaty Jarzombek uczestniczyła w wydawaniu potraw 15 krajów na wrocławskim rynku w dniu 1 czerwca 2019r. Dzień wcześniej młodzież pomagała w przygotowaniu tych potraw w najlepszych restauracjach pod okiem szefów kuchni. Tegoroczną edycją Europy na widelcu świętujemy dwa jubileusze: 15-lecie wstąpienia Polski do Unii Europejskiej i 30 rocznicę wolnych wyborów w Polsce. Dlatego wśród krajów, z których dania próbowano, znalazły się te Państwa, które po wydarzeniach w 1989 roku odzyskały niepodległość lub powstały. A na łasuchów czekała Unia na deser.

    Zarówno organizatorzy, jak i goście festiwalu byli pod wrażeniem wzorowej postawy, zaangażowania oraz profesjonalizmu młodzieży. Gratulacje!

    Gazeta Wrocławska

    Wyborcza


    zdjęcia.pdf - autor zdjęć fotograf Łukasz Krzywański

  • Dodano: 2019-06-01 08:04:25

    Światowy Dzień Zdrowia Układu Pokarmowego

    "Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski

    z własnych błędów, bądź nieustraszona/y i przede wszystkim miej  z tego zabawę"

    Julia Child - autorka książek kucharskich

    29 maja obchodzimy Światowy Dzień Zdrowia Układu Pokarmowego. Tematem przewodnim ustalonym

    przez Światową Organizację Gastroenterologii w 2019 roku jest profilaktyka i leczenie nowotworów układu

    trawiennego. Najważniejszym czynnikiem ochronnym w rozwoju nowotworów układu trawienia jest prawidłowa

    dieta. „W trosce o Twoje zdrowie" to motto przygotowanej w ZSG prezentacji multimedialnej z charakterystyką

    żywności dobroczynnej dla układu pokarmowego, a także produktów, których należy unikać.

    Uczniowie klasy 2Gb pod kierunkiem p. Ireny Beker przygotowali dla społeczności szkolnej sycące

    i nieobciążające narządy trawienne dania śniadaniowe: kanapki z pastą serowo - brokułową,

    musli owsiane i jaglane z żurawiną i bananem oraz zieloną herbatę.

  • Dodano: 2019-05-24 06:01:19

    Obsługa uroczystości obchodów Święta Purim i wesela oraz święta Pesach
    w Synagodze pod Białym Bocianem.

    relacja i podziękowania.pdf

  • Dodano: 2019-05-21 18:24:44

    Kulinaria ZSG w trakcie
    V edycji Targów Edukacji Międzykulturowej 6-7.03.2019r.

    relacja.pdf

  • Dodano: 2019-05-15 06:45:11

    IV edycja Dni Zdrowia Psychicznego

    dieta śródziemnomorska.pdf

  • Dodano: 2019-05-07 06:11:57

    Dzień sera camembert

    "Wspomina się potrawy smaczne" - Aleksander Kumor

     

    28 kwietnia obchodzony jest Dzień sera camembert. Kulinarny wynalazek Francuzów ze względu na walory

    smakowe zyskał popularność na całym świecie. Z tej okazji w ZSG dla społeczności szkolnej przygotowano

    prezentację multimedialną o historii, wartości odżywczej i zastosowaniu sera camembert. 

    Uczniowie z klas 2Gb i 2T pod kierunkiem p. Ireny Beker przygotowali smaczne zestawy śniadaniowe:

    sałatkę z sera camembert, orzechów, winogron, mięty; kanapki z serem, dżemem żurawinowym i słonecznikiem,

    koreczki z sera i owoców do wyboru: ananasem, melonem, gruszką.

  • Dodano: 2019-04-07 16:53:53

    Wycieczka do Myśliborza

    Dnia 22 marca 2019 r. odbyła się wycieczka klasy 2 Gb i 1 Gb do stacji ekologicznej „Salamandra”

    w Myśliborzu. Uczniowie na zajęciach laboratoryjnych zajmowali się ekstrakcją barwników asymilacyjnych

    metodą Krausa i chromatografii bibułowej. Uczestniczyli także w zajęciach pt. „Czy wiesz, co jesz?”

    Wykrywali wiązania peptydowych w reakcji biuretowej oraz tłuszcze i cukry w pokarmie.

    Pogoda dopisała, dlatego uczniowie mogli wyłowić bezkręgowce z pobliskiego potoku,

    który ma I klasę czystości wody , a następnie pod binokularem obserwowali rzadkie gatunki

    np. wypławka czarnego, pijawki rybie, chruściki, jętki i widelnice. W drodze powrotnej uczniowie

    wzięli udział w konkursie podsumowującym wiedzę zdobytą na wycieczce. Miejsce I zajęła

    Patrycja Nowak z kl 2Gb, II – Jakub Januszkiewicz z kl. 2 Gb i Ewelina Jonca z klasy 1 Gb.

    Wycieczka dofinansowana była z Biura Ochrony Przyrody i Klimatu Urzędu Miejskiego 

    we Wrocławiu, a zorganizowana została przez nauczyciela biologii  panią Urszulę Solską.

  • Dodano: 2019-04-02 05:34:25

    Spotkanie z innowatorem panią Beatą Śniechowską

    relacja.pdf


    zdjęcie

  • Dodano: 2019-04-02 05:34:20

    III Forum Zawodoznawcze w ZSG

    "Pasja jest najważniejszym kluczem do sukcesu" -  H.Ford


    relacja.pdf


    zdjęcia

  • Dodano: 2019-03-29 06:18:40

    Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa

    "Przyjemne z pożytecznym łączyć". Horacy

    Międzynarodowy Dzień bez Mięsa zainicjowany został w 1985 roku w USA. Organizatorzy podkreślają,

    że ograniczenie spożycia mięsa jest elementem profilaktyki chorób serca. Na datę obchodów wyznaczono

    20 marca, dzień poprzedzający kalendarzową wiosnę, czyli czas na wzbogacenie diety o warzywa.

    Uczniowie klas 1 Bc i 2Gb pod kierunkiem p. Ireny Beker promowali Dzień bez Mięsa przez przygotowanie

    przekąsek z soczewicy i kaszy. Społeczność ZSG została zaproszona do degustacji: sałatki z soczewicy,

    tartaletek z soczewicą, kotletów z kaszy z dipem pomidorowym. Potrawy były wzbogacone o białko

    pełnowartościowe pochodzące z sera i jajek oraz witaminy, czyli dodatek świeżych warzyw.

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Są one wykorzystywane w celu zapewnienia poprawnego działania serwisu. W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień dot. przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie plików coockies na Twoim komputerze.
X