Fundacja Edukacyjna "Perspektywy" potwierdza, że Technikum nr 9 w Zespole Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu jest wśród 500 najlepszych techników w Polsce sklasyfikowanych w Rankingu Liceów i Techników PERSPEKTYWY 2020 i przysługuje mu tytuł "Brązowej Szkoły 2020".

IX Dolnośląski Festiwal Dyni

Dolnośląski Festiwal Dyni, który odbył się w tym roku 14 października w Ogrodzie Botanicznym

Uniwersytetu Wrocławskiego, to wspaniała impreza nie tylko dla oczu ale i dla miłośników dobrej

kuchni. Organizowana jest już od dziewięciu lat i zawsze cieszy się ogromną frekwencją. Na stoisku

przygotowanym przez uczniów naszej szkoły oprócz tradycyjnie serwowanych potraw z dyni

( zupy krem i lecza ) pojawiły się tartaletki z ciasta francuskiego z dynią i serem feta oraz smażone

racuszki z dyni i cukinii. Te ostatnie cieszyły się największym powodzeniem.

W czasie imprezy odbył się m. in. konkurs na najsmaczniejszą potrawę z dyni, w którym startowało

trzech uczniów z klasy II Lb:

1. Karolina Gawron przygotowała dwie potrawy: „Sałatkę z marynowanej dyni i jabłek z wędzonym

    łososiem i sosem z rukoli” oraz „Ravioli z dynią”;

2. Emil Ciuła przyrządził „Naleśniki bazyliowe z musem dyniowo-serowym w likierze pomarańczowym”,

    za które otrzymał wyróżnienie;

3. Przemysław Wiończyk wykonał zakąskę „Szynka szwarcwaldzka nadziewana dynią i szparagami

    podana z puree dyniowym”.

Degustację promującą potrawy z dyni przygotowali uczniowie z klasy II Lb, III Lb, IV Lb oraz II Ka

pod kierunkiem pani T. Szewczak.

Gratulujemy!


zdjęcia w galerii

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Są one wykorzystywane w celu zapewnienia poprawnego działania serwisu. W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień dot. przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie plików coockies na Twoim komputerze.
X